Suosnivačica BioNTecha: Covid-19 će sogurno ostati među nama još nekoliko godina

Suosnivačica farmaceutske kompanije BioNTech Ozlem Tureci govorila je o trenutnoj fazi borbe protiv koronavirusa u svijetu te je istakla kako će virus sigurno još nekoliko godina ostati među populacijom.

0

Tureci je u izjavi za američki CNBC naglasila kako se svijet još uvijek bori s koronavirusom, te da kompanija, koja je zajedno s Pfizerom razvila vakcinu protiv koronavirusa, budno prati situaciju kada je riječ o eventualnim novim sojevima.

“U ovom trenutku, treća doza koja provocira dodatni imunološki odgovor, sama po sebi djeluje zaštitno za svaku postojeću varijantu virusa”, rekla je Tureci, prenosi Daily Sabah.

Također, navela je kako Pfizerove vakcine možda u budućnosti neće štititi populaciju od novih sojeva te da svi u kompaniji moraju biti spremni za takvu budućnost kako bi se poduzele brze i efikasne mjere zaštite.

“Koronavirus je počeo da se kontroliše, ali virus će sigurno ostati tu među nama još nekoliko godina”, navela je suosnivačica BioNTecha.

Osnivači kompanije BioNTech, Ugur Sahin i Ozlem Tureci od samog početka su uključeni u razvoj vakcine protiv koronavirusa, a njihov trud prepoznat je krajem marta ove godine kada su dobili dobili najveće njemačko priznanje zbog razvoja vakcine protiv koronavirusa. Ovi supružnici su odlikovani Viteškim križom za zasluge.

Reklama