SVIJET BRUJI O KINESKOM “LETEĆEM TANJURU“: Otkriveno u koje svrhe se koristi

Mjesto za vašu reklamu

Mjesto za vašu reklamuspot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

Neobične fotografije iz Kine ovih dana kruže Internetom, a prikazuju “leteći tanjur” za koji Kinezi tvrde da je njihov novi borbeni helikopter.

Prikazan je na 5. Sajmu helikoptera u kineskom Tianjinu, a naziva se Super Veliki Bijeli Morski Pas.

Nešto detaljniji podaci govore kako je riječ o VTOL letjelici promjera šest metara pogonjenoj “ventilatorom”, tj. ducted fanom koji za stvaranje uzgona koriti propelere smještene unutar kućišta. Ovakav dizajn letjelice nije revolucionaran, no u povijesti nije baš bilo značajnih uspjeha inovatora koji bi dokazali da duct-fan dizajn ima prednosti pred klasičnim pogonom.

Kineski mediji prenose kako je njihova vojska prikazala tek prototip borbenoga helikoptera koji izgleda kao leteći tanjur, a prvi bi puta isti trebao poletjeti tokom 2020. godine. Poznato je još da se unutar metalne strukture letjelice nalazi koaksijalni sustav rotora promjera 4,8 metara, dok su na bokovima šasije smješteni turbomlazni motori koji će proizvoditi horizontalni potisak i omogućiti brzi let ovoj neobičnoj letjelici.

Unutra se mogu smjestiti dva člana posade, najviša masa prilikom polijetanja mu je deklarirana na gotovo 6 tona, najveća brzina je oko 650 km/h dok je najviša visina leta ograničena na oko 5,500 metara. Kinezi se hvale i kako su ga prekrili “stealth” materijalima, koji bi trebali spriječiti njegovo pojavljivanje na radarima.

- Advertisement -spot_img

Zadnje vijesti

- Advertisement -spot_img

Slično

- Advertisement -spot_img