Tajvan: 68 kineskih aviona i 13 brodova prešlo je liniju razdvajanja

"Kina je izvela rekordni broj naleta s 68 aviona i oplovila Tajvan s 13 ratnih brodova", rekao je ministar vanjskih poslova Tajvana Joseph Wu.

0

Dodao je da su mnogi prešli središnju liniju tjesnaca kako bi simulirali napade.

“Ovo je opasna eskalacija vojne prijetnje koja uništava mir i stabilnost u regiji i mora se osuditi”, rekao je.

Riječ je o neslužbenoj granici razgraničenja teritorija Kine i Tajvana koje se do sada poštovala.

Reuters navodi da je u svom priopćenju tajvansko ministarstvo odbrane osudilo kinesku vojnu akciju, koja se već naziva najvećom kineskom demonstracijom vojne sile do sad, i napomenulo da će braniti državu.

Američki državni tajnik Antony Blinken rekao je da “nema opravdanja” za kineske vojne vježbe oko Tajvana.

Na press konferenciji istočnoazijskog summita ASEAN-a, Blinken je poručio Kini da SAD ne želi krizu. Dodao je da je posjet Nancy Pelosi Tajvanu bio miroljubiv, ali je Kina odlučila “pretjerano reagirati”.

Nastavljaju se napetosti na istočnoazijskom summitu ASEAN u Kambodži, a vezane uz potencijalni sukobi između Tajvana i Kine.

Prema pisanju Reutersa, kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov danas su napustili sjednicu kada je počeo govoriti Yoshimasa Hayashi, japanski ministar vanjskih poslova.

Dio je to eskalirajuće napetosti vezane uz kinesko vojne vježbe na teritoriju Tajvana i nakon ispaljivanja 11 raketa u područje oko otoka. Kina navodi da “testiraju svoju vojnu spremnost”, ali ne isključuju se i pretenzije na tajvansku teritoriju koju Kina stoljećima svojata.

Japan je izvijestio da je pet raketa, od njih 11, palo u njihovu ekskluzivnu privrednu zonu. Zbog toga su radnije između kineskog ministra vanjskih poslova Wang Yija i japanskog ministra vanjskih poslova Yoshimasa Hayashija navodno pale teške riječi na ASEAN-u.

Kinesko je ministarstvo vanjskih poslova najavilo povlačenje iz cijelog niza zajedničkih dogovora sa SAD-om zbog njihove podrške Tajvanu. Između ostalog, najavljuju povlačenje iz klimatskih razgovora između SAD-a i Kine, prekogranične suradnju u borbi protiv kriminala, pomorske sigurnosti, imigracije i borbe protiv droga.

Reklama