TASMANIJA: Od 230 nasukanih kitova preživjelo je 35

Stručnjaci za divlje životinje danas su spasili 32 od 230 kitova koji su dan ranije pronađeni nasukani na divljoj i udaljenoj zapadnoj obali australske ostrvske države Tasmanije.

0

Naime, 32 kita vraćena su ponovo u more, a od 230 nasukanih kitova u toku noći preživjelo je 35, saopćilo je Ministarstvo prirodnih resursa i okoliša Tasmanije.

– Još uvijek imamo tri živa kita na krajnjem sjevernom kraju plaže Ocean, ali zbog ograničenja pristupa, pretežno uticaja plime i oseke, danas jednostavno nismo mogli bezbjedno pristupiti tim životinjama. Oni će nam ujutro biti prioritet – rekao je regionalni operativni menadžer Službe za parkove i divlje životinje Tasmanije Brendon Clark.

U blizini luke Macquarie, poznatije kao Hells Gates, oko 230  230 kitova se nasukalo. To je područje na zapadnoj obali Tasmanije, saopćilo je tasmanijsko Ministarstvo za prirodne resurse i okolinu.

Biolog iz Programa za očuvanje mora Kris Carlyon rekao je da će uginuli kitovi biti testirani kako bi se utvrdilo da li u njihovim ekosistemima postoje toksini koji bi mogli objasniti katastrofu.

– Ovi masovni događaji nasukavanja su obično rezultat slučajnog izlaska na obalu, ali se to dešava iz čitavog niza razloga – rekao je Carlyon.

Reklama