Teroristički napad u Liverpoolu? Eksplodirao taksi ispred bolnice, jedna osoba preminula

Trojica muškaraca uhapšena su u Liverpoolu nakon eksplozije taksija ispred Ženske bolnice u ovom engleskom gradu. Iako je istraga još uvijek u toku, policija sumnja kako eksplozija ima elemente terorističkog napada, pišu britanski mediji.

0

Eksplozija koja se u večernjim satima u nedjelju dogodila ispred bolnice u Liverpoolu, podigla je na noge antiterorističke jedinice u Velikoj Britaniji.

Kako pišu britanski mediji, do eksplozije je došlo nakon što se taksi zaustavio ispred glavnog ulaza Ženske klinike u Liverpoolu.

U automobilu su se nalazile dvije osobe, a prema informacijama britanskih medija, jedna osoba je poginula dok je druga prebačena u bolnicu i trenutno se nalazi van životne opasnosti.

Kako je saopćila policija u Liverpoolu, osoba koja je preživjela eksploziju napustila je vozilo prije nego što se požar proširio na veći dio automobila.

“Policijske kontrole su postavljene oko mjesta eksplozije, a putevi su zatvoreni. Policija je pozvala stanovništvo da ostane mirno”, naveli su iz policije.

Nakon eksplozije i cijelog događaja, britanska policija je sprovela raciju u Kensingtonu, nakon čega su uhapšena tri muškarca koja se sumnjiče za povezanost s eksplozijom.

“Eksplozija još uvijek nije proglašena terorističkim napadom, ali zbog sumnje u terorizam, službenici antiterorističkih jedinica provodit će istragu u ovom slučaju. Trojica muškaraca su uhapšena u Kensingtonu zbog sumnje u povezanost s cijelim slučajem i prema Zakonu o terorizmu ostaju u pritvoru do daljnjeg”, naveli su iz policije.

Također, naveli su kako su narednih 24-48 sati ključni za istragu nakon čega će biti poznato i u kojem smjeru će tačno istraga ići.

“Naredna 24 sata bit će kritična za istragu. Od vitalnog značaja je da se policiji dozvoli da sprovede istragu na odgovarajući način”, saopćili su iz britanske policije.

Nakon incidenta u Liverpoolu, oglasio se i premijer Velike Britanije Boris Johnson koji je zahvalio svim službama na brzoj reakciji.

“Moje misli su sa svima koji su pogođeni užasnim incidentom u Liverpoolu. Želim da se zahvalim službi hitne pomoći kao i policiji na kontinuiranom i predanom radu na istrazi”, rekao je Johnson.

Reklama