Test krvi otkriva 50 tipova raka prije pojave simptoma

U Velikoj je Britaniji započelo ispitivanje jednog od najmodernijih i najopsežnijih krvnih testova za rano otkrivanje raka koje nazivaju i "Svetim gralom" testova.

0

Gallerijev test bit će ponuđen 140.000 građana od 50 do 77 godina starosti. Taj test, koji je već dostupan u Sjedinjenim Američkim Državama, može otkriti 50 tipova raka prije pojave simptoma, koje je teško otkriti rutinskim pregledima, a uz to, s visokim stupnjem tačnosti određuje gdje se u tijelu bolest pojavila, piše Daily Mail.

Poznato je da pojedini tumori izbacuju svoj DNK u krv mnogo prije nego što osoba počne osjećati simptome. Gallerijev test cilja upravo na to, tražeći kemijske promjene u fragmentima DNK, odnosno DNK bez stanica, koji curi iz tumora u krvotok. Na taj način test učinkovito pronalazi karcinome koji se teško mogu identificirati u ranom stadiju, poput raka glave i vrata, crijeva, pluća, gušterače i grla.

Dovoljno je dati uzorak krvi

Sudionici ovog ispitivanja, kojima nije nužno dijagnosticiran rak u posljednje tri godine, trebat će samo dati uzorak krvi u mobilnoj klinici. Istu stvar će učiniti za godinu dana, a potom opet za dvije godine. Tokom ispitivanja, Gallerijevim testom će odmah biti ispitana polovina uzetih uzoraka, dok će ostali uzorci biti pohranjeni i testirani naknadno, što će omogućiti znanstvenici usporedbu stadija otkrivanja raka.

“Ovaj brzi i jednostavni test krvi mogao bi označiti početak revolucije u otkrivanju i liječenju raka ovdje i u cijelom svijetu. Otkrivanjem raka prije nego što se znakovi i simptomi uopće pojave, imamo najbolje šanse za njegovo liječenje i možemo ljudima dati najbolje moguće šanse za preživljavanje.

NHS ima uspješan rekord u vođenju inovacija u dijagnostici i liječenju raka, od CAR-T terapije do lijekova koji ne utječu na Covid. Gallerijev test krvi, ako bude uspješan, mogao bi odigrati važnu ulogu u postizanju dugoročnog plana NHS-a da uhvati tri četvrtine karcinoma u ranoj fazi, kada ih je lakše liječiti”, rekla je izvršna direktorica NHS-a Amanda Pritchard.

Rijetki netačni rezultati

Prvi rezultati istraživanja očekuju se do 2023. U slučaju da se test pokaže pouzdanim, NHS će proširiti njegovo korištenje na još milion ljudi do 2025. Oni kojima će biti potvrđen rak bit će zamoljeni da odu u bolnicu na daljnje pretrage.

Ranije istraživanje, objavljeno tokom ljeta u Analima onkologije pokazalo je da je Gallerijev test na uzorku od 2823 oboljele i 1254 zdrave osobe ispravno dijagnosticirao rak u 51,5 posto slučajeva u svim fazama bolesti, dok je pogrešne rezultate dao u svega 0,5 posto.

Kad su u pitanju tumori koji se teško otkrivaju u ranoj fazi, test je pokazao pozitivne rezultate u dvostruko više slučajeva (65,6 posto) nego li kod tumora za koje se radi probir. Rak krvi je otkriven u 55 posto slučajeva, a tumorno tkivo je uspješno identificirano u 88,7 posto slučajeva. Unatoč ovim rezultatima, stručnjaci i dalje apeliraju da bi svatko sa simptomima raka trebao otići k liječniku.

Reklama