Tinejdžerica u Italiji odbila dogovoreni brak, zatim nestala: Uhapšen njen ujak

Ujak italijansko-pakistanske tinejdžerice koja je nestala nakon što je odbila dogovoreni brak uhapšen je zbog sumnje na ubistvo.

0

Danish Hasnain, ujak 18-godišnje Saman Abbas, priveden je u srijedu u Francuskoj na temelju europskog uhidbenog naloga. On je jedan od petorice rođaka koje policija istražuje zbog sumnje na ubistvo.

Abbas je posljednji put viđena krajem aprila u blizini obiteljske kuće u sjevernoj Italiji. Policija je priopćila da je njena obitelj namjeravala otputovati u Pakistan radi dogovorenog braka, koji je ona odbila prošle godine.

Navodno je neko vrijeme živjela u ustanovi socijalne službe, ali se krajem aprila vratila u obiteljsku kuću u Novellari.

Vlasti smatraju da se radi o ubistvu, no njeno tijelo još nije pronađeno, piše BBC.

Policija je ranije objavila snimke nadzorne kamere od 29. aprila, na kojima se vidi kako trojica osumnjičenih hodaju s alatima i plavom torbom. Navela je da su roditelji tinejdžerice i jedan od njezinih rođaka pobjegli iz Italije nakon njena nestanka.

Naime, na snimkama nadzornih kamera na aerodromu u Milanu vide se njeni roditelji koji idu na let za Pakistan.

Italijanska vlada je u četvrtak priopćila da je zatražila od Pakistana da ih izruči. Ministrica pravosuđa Marta Cartabia potpisala je i poslala zahtjeve za izručenje.

Još jedan rođak 18-godišnjakinje uhapšen je ranije ove godine u vezi sa slučajem ranije i nalazi se u zatvoru u Italiji.

Italijanska udruga islamskih zajednica (UCOII) poručila je da je šokirana ovim slučajem i donijela fetvu (vjersku presudu) kojom se odbacuju prisilni brakovi.

Reklama