Tinejdžerica želi biti na pogubljenju svog oca: Zakon joj to ne dopušta

19-godišnja tinejdžerka Khorry Ramey iz Missourija je zatražila od saveznog suda da joj dopusti da prisustvuje pogubljenju vlastitog oca. Njen

Mjesto za vašu reklamu

Mjesto za vašu reklamuspot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

Njen otac Kevin Johnson bi trebao biti pogubljen 29. novembra zbog ubistva policajca 2005. godine, piše Sky News. 

37-godišnji Johnson je završio u zatvoru kad je njegova kćerka imala samo 2 godine. Osuđen je za ubistvo policajca William McEnteea koji je poslan na Johnsonovu adresu stanovanja sa zadatkom da mu uruči nalog za njegovo hapšenje zbog navodnog kršenja uvjetne kazne.

Američka unija za građanske slobode je u ponedjeljak podnijela hitan zahtjev saveznom sudu u Kansas Cityju, tvrdeći da zakon krši ustavna prava kćekri osuđenog muškarca. Khorry je svog oca u sudskoj izjavi nazvala “najvažnijom osobom u njenom životu”.

Sam Johnson je zatražio da njegova kćerka bude prisutna na pogubljenju, ali problem predstavlja činjenica da zakon Missourija zabranjuje osobama mlađim od 21 godine da prisustvuju smaknuću. Sudski dokumenti pokazuju da su otac i kćerka izgradili vezu kroz posjete, telefonske pozive i pisma. Khorry je prošlog mjeseca odvela svog novorođenog sina u zatvor kako bi ga upoznala s njegovim djedom.

Johnsonovi odvjetnici su u međuvremenu uložili žalbu kojom traže zaustavljanje pogubljenja. Odvjetnici ne osporavaju njegovu krivnju, ali tvrde da je rasizam igrao ulogu u odluci da se traži smrtna kazna i u odluci porote da ga osudi na smrt. Inače, Johnson je crnac, dok je njegova žrtva bila bijelac.

Dodatno, njegovi odvjetnici se pozivaju na Johnsonovu povijest mentalnih bolesti i na činjenicu da je u trenutku počinjenja zločina imao 19 godina. Vrhovni sud je 2005. godine zabranio pogubljenje prijestupnika koji su u vrijeme počinjenja zločina bili mlađi od 18 godina.

Međutim, Ured državnog odvjetnika Missourija u svom priopćenju sudu tvrdi kako nema temelja za ublažavanje kazne.

“Preživjele žrtve Johnsonovih zločina dovoljno su dugo čekale na pravdu, a svaki dan koji duže moraju čekati je dan kada im je uskraćena prilika da se konačno pomire sa svojim gubitkom”, navodi se u priopćenju.

- Advertisement -spot_img

Zadnje vijesti

- Advertisement -spot_img

Slično

- Advertisement -spot_img