TIRKIZNO JEZERO KOJE INSTAGRAMUŠE OBOŽAVAJU SKRIVA VELIKU OPASNOST

Tirkizno jezero u Sibiru uz koje Instagramuše vole pozirati za selfieje, svoju privlačnu boju duguje toksičnom otpadu iz obližnje elektrane.

Jezero prozvano Maldivima Novosibirska, zbog tropskog izgleda savršena je kulisa za brojne influencere, no razlog za tu primamljivu boju osjetno je manje privlačan - kalcijev klorid i drugi metalni oksidi iz elektrane, piše BBC. 

Ruska energetska firma koja upravlja postrojenjem, pozvala je ljude da se ne približavaju vodi, no čini se da je njihovo strogo upozorenje polučilo samo kontraefekt. Jedna korisnica Instagrama uz svoju fotografiju s obale jezera napisala je tako: "Nije Černobil, naravno, ali još uvijek je opasno."

Drugi koji je označio elektranu na Instagramu, objavio je fotografiju na kojoj se opušta na luftiću u obliku jednoroga. "Nije opasno plivati ovdje. Sljedećeg jutra noge su mi malo pocrvenjele i svrbjelo je dva dana, no sve je bilo dobro nakon toga. Ali što ne biste napravili za ovakve fotografije? - napisao je, no kasnije je ipak dodao da "voda ima kiselkast okus".Leo Alexey koji je pokrenuo Instagram stranicu posvećenu selfiejima, rekao je za BBC News da je jezero posjetio četiri puta. No, naravno, nije ulazio u vodu, već je samo "stajao do nje" i gledao je. "Nije preporučljivo dodirivati ​​vodu. Može izazvati alergije", kaže.

Siberian Generating Company (SGK), firma koja vodi elektranu, objavio je upozorenje na popularnoj ruskoj društvenoj mreži VKontakte. "NEMOJTE plivati u jezeru", napisali su. "Voda je jako alkalna. To je zato što su u njoj otopljene kalcijeve soli i drugi oksidi metala. Kontakt s takvom vodom može izazvati alergijsku reakciju."

Također, upozorili su ljude da postoji opasnost od utapanja u jezeru, odnosno da ljudi mogu zaglaviti u pepelu na dnu. Zaključili su tako u caps locku: "STOGA VAS MOLIMO - NEMOJTE ULAZITI TAMO U POTRAZI ZA SELFIEJEM."
 

Dodaj komentar

Restricted HTML

  • Možete poravnati slike (data-align="center"), kao i video zapise, citate, itd.
  • Možete staviti naslov slike (data-caption="Text"), kao i video zapisa, citata, itd.