Toyota izgubila porodičnu tužbu vrijednu 208 miliona dolara

Sud u Dalasu donio je odluku da Toyota mora da isplati jednom bračnom paru astronomsko obeštećenje zbog posljedica saobraćajne nezgode u kojoj su povrijeđena njihova deca.

Bračni par iz Teksasa tužio je vlasnika premijum marke Lexus - kompaniju Toyota, nakon što su u udesu Lexusa iz 2002. njihova djeca na zadnjim sjedištima pretrpjela povrede zbog, kako tvrde, naslona prednjih sjedišta koji su popustili prilikom nezgode, piše "AutoNews". 

Prema odluci suda u Dalasu, japanska kompanija moraće da plati oštećenima čak 208 miliona dolara.

Udes se dogodio u septembru 2016. kada je u njihov Lexus ES 300, koji je stajao u saobraćajnoj gužvi, otpozadi naletio SUV Honda Pilot.

Od siline udara nasloni prednjih sjedišta djelimično su popustili i prevrnuli se unazad prema njihovoj djeci, koja su bila vezana u dječjim sjedištima. Kako se navodi u tužbi, djeca – trogodišnji dječak i petogodišnja djevojčica – su pretrpjela "ozbiljne traume glave i druge povrede".
U privatnoj tužbi roditelja, Toyota (kao proizvođač vozila marke Lexus) se tereti zato što prednja sjedišta pomenutog modela imaju "konstruktivne, dizajnerske i stukturalne mane".

Navodi se i da je Toyota konstruisala sjedišta sa ciljem da se u slučaju nesreće zaštite prije svega vozač i suvozač - čak i na štetu onih koji sjede pozadi, a da kupci i vlasnici automobila na to nisu bili upozoreni prilikom kupovine automobila.

"AutoNews" je povodom presude kontaktirao predstavnike Toyote u SAD, čiji je portparol izjavio da - iako u toj kompaniji poštuju odluku suda - smatraju da "presuda ima od ozbiljnih nedostataka" i da je, prema zakonu, sud trebalo da presudi u korist Toyote, prenosi B92.

Navodi se i da će kompanija u žalbi na prvostepenu presudu iznijeti dodatne argumente i zahtijevati novo suđenje i preispitivanje sudske odluke. Predstavnik Toyote takođe je rekao da povrede koje su djeca pretrpjela nisu zadobijene od nagnutih prednjih sjedišta, već da su posljedica udarca drugog vozila otpozadi.

Dodaj komentar

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.