Trebaju li vam zimske gume ako imate auto s pogonom 4×4?

Mada je vrijeme za ovo doba godine neobično toplo, uskoro se modu očekivati pravi zimski uvjeti. Pored snijega i poledice, vrlo je opasna, čak i opasnija hladna vlažna cesta.

0

U takvim uvjetima mnogi pretjeraju misleći da još nije opasno pa brzinu ne prilagode uvjetima.

Tada put do nesreće i tragedije postaje kratak. U više navrata davali smo spasonosne savjete za zimske uvjete vožnje, od kojih je najvažnije korištenje zimskih guma.

Prvo, imaju prilagođenu geometriju gazne plohe, s dubokim uzdužnim, poprečnim i kosim utorima te lamelarnu strukturu, koja poboljšava ‘hvatanje’ na podlogu te, drugo, izrađene su od mekanog materijala, u gaznom sloju i od ‘ljepljive’ silike, koja poboljšava prianjanje (‘grip’).

Mnogi ne znaju da ljetne gume, s neprilagođenim materijalom gazne plohe, koji pri niskim temperaturama postaje tvrd i neelastičan, sposobnost prianjanja gube već ispod +7 Celzijevih stepeni! Pogotovo ako je asfalt vlažan.

Dakle, korištenje zimskih guma zimi važnije je od svih ostalih mjera zajedno! To teško dopire do svih vlasnika automobila, posebno onih koji voze SUV-ove, crossovere i obične aute s pogonom 4×4.

Za razliku od vozila s pogonom 2×4, kod kojih najprije dolazi do upozoravajućeg proklizavanja preko prednjih ili stražnjih točkova (ovisno o uvjetima i pogonskoj koncepciji), kod vozila s pogonom 4×4 nema nikakvih prethodnih upozorenja, što opasnu situaciju čini pogibeljnom.

Usto se s ljetnim gumama opasno produžava zaustavni put, često i dvostruko pa se znatno povećava rizik naleta na drugo vozilo, motociklista, pješaka… Možda niste znali, ali vozna svojstva automobila s pogonom 2×4 i zimskim gumama u zimskim su uvjetima neusporedivo bolja nego istog s pogonom 4×4 i ljetnim gumama.

Reklama