Trenutak kada je srušena crkva iz dvorišta Fate Orlović

Srušena je crkva iz dvorišta nane Fate Orlović iz Konjević polja. Ostaci srušenog objekta će biti sklonjeni tokom dana.

0

Kako se može vidjeti prema fotografijama i video snimcima, teška mehanizacija je rano jutros ušla u dvorište i započela proces uklanjanja crkve.

Radnici su prije toga uz pomoć velikog krana skinuli krst. Potom su ga ručno prenijeli do kamiona.

Nakon toga su, također uz pomoć krana, uklonili i crkveno zvono.

Obaranjem zvonika crkve u Konjević Polju okončana je i posljednja faza njenog rušenja.

Radovi u Konjević Polju kod Bratunca u vezi sa izmještanjem crkve iz dvorišta nane Fate Orlović danas će biti završeni i lokacija će biti uređena, rekao je Srni vlasnik bratunačke firme “Trend” Danko Mirović.

On je istakao da su dobili blagoslov mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma i da se pristupilo izmještanju crkve.

“Bez blagoslova niko nije htio da pristupi radovima. Ovo nije rušenje nego izmještanje crkve jer se materijal odvozi u Bratunac na lokaciju gdje će se graditi novi hram korištenjem dijela ovog materijala koji je upotrebljiv”, objasnio je Mirović.

Podsjećamo, crkva je izgrađena na imovini koju je Orlović u periodu od 1992. do 1995. morala napustiti zajedno sa djecom i mužem.

Evropski sud za ljudska prava je 1. oktobra 2019. godine donio presudu kojom se nalaže da BiH mora ukloniti crkvu.

Nakon poboljšanja zdravstvenog stanja, nana Fata je jedino u stanju bila nijemo posmatrati mašine na terenu, a u kratkom susretu sa novinarima je kazala da su joj danas osjećanja pomiješana.

“Hvala Bogu, dočekasmo da se izvrši sve. Danas mi je najteže jer mi nije drago, ne volim, ali moram. Svako svoje traži pa tako i ja. Moja avlija je konačno oslobođena. Ja njima nisam ništa učinila, niti činim. Neka je nose u svoje jer ne bi je niko trpio u svojoj avliji pa ne mogu ni ja”, kazala je nana Fata.

Reklama