Tuga: Beba ostala bez oba roditelja

Čitava Srbija moli se za zdravlje bebe koja je u četvrtak na svijet došla na Odeljenju hirurgije u Kruševcu i koja je u roku od samo 24 sata ostala bez oba roditelja poslije saobraćajne nesreće na putu Kruševac - Kaonik.

Mlada porodilja Jovana Milenković (25), iz Đunisa, podlegla je u petak ujutru teškim povredama zadobijenim u udesu, u kojem je na mjestu nastradao njen suprug i otac dječaka Stefan Ilić (26). Kako smo čuli od porodice Milenković, ako se beba izbori sa povredama od kojih je liječe u Centru za neonatologiju Kliničkog centra Kragujevac - zvaće se Vuk, pišu Novosti.

Biće to prava pobjeda jedne jake "zimske" bebe, koja je ostala bez oca, koji se našao za volanom "fijata", i bez majke, koja je sjedela na zadnjem sjedištu kada se njihovo vozilo direktno sudarilo sa autobusom "Jugoprevoza".

Kraj Jovane je u "fijatu" sjedela i njena rođena sestra Teodora Milenković (20), dok je na mjestu suvozača bio njihov otac Saša Milenković. Njegova rođena sestra, Jasmina Golubović, koja je udata i živi u Mozgovu kod Aleksinca govori o razmjerama tragedije koja ih je pogodila.

- Mališan se spasao smrti, ali, eto, nije vidio roditelje, nisu ni oni njega - kroz plač govori Jovanina i Teodorina tetka Jasmina. - Svi se pitamo šta bi bilo da nisu baš u tom trenutku krenuli ka Kruševcu, ali sudbina je htjela da sedne baš iza svog Stefana i da oboje nastradaju!

Jasmina strahuje kako će Teodora prihvatiti da je izgubila stariju sestru i zeta.

- Teodora se toliko radovala Jovaninoj trudnoći. Umjela bi da joj poljubi stomak i da onda osjeća trzaj bebe kao neki odgovor - priča Jasmina.

Baka Nadežda Milenković kaže da je prethodne noći sanjala unuku Jovanu. Starica je sa pokojnim suprugom brinula o Jovani i Teodori, kako bi pomogla sinu Saši, koji je prije 15 godina postao samohrani otac.

- Sanjam je kao da ulazi u sobu i pitam kako je beba, da nije gladna, ona odgovara da se pobrinula za to - govori nam baka Nadežda.

 - A dobri su bili, Stefan i Jovana. Zavoljeli su se, bili su duže od godine zajedno. Kad je Jovana zatrudnjela, on je došao da živi kod nas. Radio je na građevini, kao mehaničar, bio je vrijedan.

Porodica Milenković pokušava na sve načine da od Teodore, koja se od posljedica sudara oporavlja u Opštoj bolnici u Kruševcu, sakrije istinu o stradanju njene sestre Jovane.

- Telefon nije kod nje, sve je to negdje ostalo u kolima, reći ćemo joj kada bude bila spremna, mislim da još nije trenutak - kaže Saša Milenković.

Milenkovići su cio četvrtak proveli u bolnici sa prijeteljima i Stefanovom familijom. I u petak su, sve do ranih jutarnjih sati, vjerovali i nadali se da će Jovana preživjeti. I ljekari su vodili veliku borbu da porode mladu pacijentkinju i održe je u životu uprkos izuzetno teškom stanju. Ali povrede su bile jače.Beba je na svijet došla carskim rezom, sa znacima loših vitalnih parametara i odmah je reanimirana. Kada su joj ljekari stabilizovali stanje, hitno je prevezena u Centar za neonatologiju Kliničkog centra Kragujevac, i nastavili da se bore za život mlade majke.

Ljekari su zbog komplikacija ponovo uveli Jovanu u salu u toku popodneva i sve do zadnjeg trenutka Srbija se molila za trudnicu koja je trebalo da se porodi 24. januara. U nedjelju će Milenkovići organizovati njenu sahranu, na lokalnom groblju u Đunisu, dok će Stefan biti sahranjen danas u rodnom Parunovcu.

Sud u Kruševcu je poslije saslušanja osumnjičenog, a na prijedlog javnog tužilaštva, odredio pritvor vozaču autobusa Bojanu I. zbog sumnje da je izvršio teško delo protiv bezbjednosti javnog saobraćaja. Naložene su i obdukcije tijela nastradalih, kao i vanredni tehnički pregled autobusa "Jugoprevoza" iz Kruševca.

Dodaj komentar

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.