Tužilaštvo BiH formiralo predmet o djelovanju hrvatskih diplomata i obavještajaca u BiH: Reakcije stižu i iz Hrvatske

U Tužiteljstvu BiH forimiran je predmet koji je dat u rad tužitelju Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, koji će poduzeti žurne aktivnosti, kako bi se utvrdile sve okolnosti i navodi izneseni u medijima, koji se odnose na navodno vrbovanje pripadnika selefijskog pokreta za krijumčarenje naoružanja u BiH.

U okviru pedmeta bit će ispitane sve osobe koje su iznosile navode i saznanja o navedenim aktivnostima a o kojima tužiteljstvo nije informirano niti su dešavanja prijavljena Tužiteljstvu BiH.

Ministar sigurnosti BiH, Dragan Mektić bit će pozvan i saslušan o svim detaljima koje je iznio u medijskim izjavama, a o kojima tužiteljstvu nije podnesena nikakva prijava niti izvještaj od nadležnih agencija za provođenje zakona.

Tužiteljstvo BiH odlučno je u borbi protiv svih vidova kaznenih djela iz svoje nadležnosti a posebno kaznenih djela koja imaju regionalni ili međunarodni karakter i koja se odnose na sigurnost građana BiH.

Protuzakonite aktivnosti konzula Hrvatske su napad na ugled Bosne i Hercegovine i njenih građana, saopćila je Stranka demokratske akcije (SDA).

Najoštrije osuđujući ove aktivnosti, SDA traži od od pravosudnih institucija i policijskih agencija u BiH da poduzmu hitne mjere iz svoje nadležnosti. Također poziva Ministarstvo vanjskih poslova BiH da uputi demarš Vladi Republike Hrvatske i zatraži zvaničan stav te zemlje o pitanju protuzakonitih aktivnosti njenog konzula u Tuzli.

– Zaprepašteni smo informacijama iznesenim od ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića o podmetanju dokaza koje je organizovao konzul Republike Hrvatske Ivan Bandić s ciljem kreiranja lažne slike o postojanju naoružane ekstremističke mreže u Bosni i Hercegovini.

Ponavljane izjave predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović o desetinama hiljada ekstremista u BiH, koje su zatim praćene protuzakonitim aktivnostima konzularnog predstavništva te zemlje u Tuzli, ukazuju na koordiniranu akciju pojedinih organa Republike Hrvatske s ciljem napada na ugled Bosne i Hercegovine i njenih institucija i građana, a posebno Bošnjaka – kaže se u saopćenju Stranke demokratske akcije.

Nakon informacija o djelovanju hrvatskih diplomata i obavještajaca u BiH koji su, naoružavanjem selefija pokušali predstaviti BiH "leglom radikalizma", oglasili su se i određeni političari iz susjedne Hrvatske.

Zastupnik u Saboru Republike Hrvatske Bojan Glavašević uputio je zastupničko pitanje predsjedniku Vlade Hrvatske Andreju Plenkoviću o tome da li je konzul Hrvatske u Tuzli Ivan Bandić imao ikakvu službenu saradnju s novinarom RTS-a Matom Đakovićem i ima li ikakva saznanja o tome je li mu ustupljeno službeno diplomatsko vozilo na korištenje. 

On ističe da tvrdnje iz BiH zahtjevaju promptnu provjeru, odnosno da nema prostora za pretpostavke jer su političke implikacije vrlo duboke, neovisno o tome jesu li te tvrdnje tačne ili neistinite. 

"Ako je u pitanju nešto što je istinito, to znači da je Hrvatska zapravo poticala terorizam na području druge države i time narušila njen suverenitet, a ono što mene brine, također u slučaju da je netočno, zašto jedan visoki dužnosnik druge države iznosi neistine ovoga tipa i ovakve kvalifikacije. Prostora za pretpostavke nema, vrlo su ozbiljne političke implikacije ovoga, smatramo da je ovo prvorazredno političko pitanje i da ga treba čim prije istražiti", kaže Glavašević.

Bivši ministar unutarnjih poslova, saborski zastupnik Vlaho Orepić kaže da hrvatske, ali i bosanskohercegovačke sigurnosne službe trebaju ove informacije potvrditi ili demantirati. 

Dodaj komentar

Restricted HTML

  • Možete poravnati slike (data-align="center"), kao i video zapise, citate, itd.
  • Možete staviti naslov slike (data-caption="Text"), kao i video zapisa, citata, itd.