Tužilaštvo KS neće provoditi istragu u slučaju Nadin Smajlović, majka djevojčice razočarana

Tužilaštvo Kantona Sarajevo odlučilo je da da neće provoditi istragu u slučaju Nadin Smajlović.Kako stoji u pojašnjenju, odluka je donesena nakon analize prikupljenih dokaza.

Mjesto za vašu reklamu

Mjesto za vašu reklamuspot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

“Tužilački tim Tužilaštva KS, koji je postupao u slučaju maloljetne N. S., a zbog krivičnih djela nepružanja medicinske pomoći, nesavjesno liječenje i neovlašteno otkrivanje profesionalne tajne donio je odluke da se istraga protiv prijavljenih neće provoditi jer u radnjama prijavljenim nisu ostvarena obilježja krivičnih djela”, stoji u obrazloženju.

Ovakva tužilačka odluka donesena je nakon više provedenih radnji, sveobuhvatne analize spisa te zaprimljenog nalaza sudsko-medicinskog vještačenja u timu od osam ljekara specijalista.

Podsjetimo, 2019. godine Univerzitetski klinički centar u Tuzli je odobrio izmiještanje djevojčice Nadin Smajlović van granica Bosne i Hercegovine te je troškove po tom principu trebao preuzeti Fond zdravstvenog osiguranja.

Nadin se i prije toga liječila u Turskoj, ali privatno, jer je Klinički centar Univerziteta u Sarajevu odbio da odobri njeno izmještanje u inostranstvo.

Zbog odbijanja liječenja i odobrenja premještanja, roditelji su protiv odgovornih na sarajevskoj klinici podnijeli krivičnu prijavu. Također, otac Nadin je dobio krivičnu prijavu jer je prijetio ljekaru KCUS-a gasnim pištoljem zbog neodobravanja izmještanja u Tursku.

Roditelji Nadin Smajlović su podnijeli krivičnu prijavu protiv ljekara i menadžmenta KCUS-a zbog nepružanja medicinske pomoći i neovlaštenog otkrivanja profesionalne tajne i nesavjesnog liječenja.

 Majka djevojčice Nadin Smajlović, Amina Smajlović, kazala je da je razočarana.

“Ovo je druga naredba o neprovođenju istrage naše prijave protiv odgovornih u Kliničkom centru za odbijanje liječenja naše Nadin. Prvu ovakvu odluku je poništilo Federalno tužilaštvo i naredilo provođenje istrage još prošle godine. Sada je Kantonalno tužilaštvo posegnulo za naručenim nalazom vještaka iz Beograda, da bi donijeli ovakvu odluku, a mi smo rekli da se izričito protivimo vještačenju medicinske dokumentacije u centrima koji su u državama bivše Jugoslavije”, rekla je Smajlović.

Dodala je da ima opravdane sumnje da neće biti objektivni, što je, kako kaže razumljivo.

“Odluka Kantonalnog tužilaštva KS je puna pravnih i logičnih nedostataka i to će biti nama osnov da uložimo žalbu. Detaljnije ću ja o tome moći govoriti nakon detaljne pravne analize ovog dopisa i mislim da nisam mogla bolje očekivati od tužilaca koji već tri godine razvlače ovaj navodno prioritetni predmet, a borbu ćemo nastaviti na višim instancama, jer čitavo vrijeme je glavna kantonalna tužiteljica govorila da je slučaj od prioriteta zbog javnosti, da vještače. Međutim, oni apsolutno nisu istragu stvorili, a ne da su nešto vještačili i kako smo mi mogli iz ovog njihovog dopisa koji smo dobili, koji su analizirali Medicinski fakultet Beograda za sudsko vještačenje izgleda analizirali ljekari u Kliničkom centru Tuzla, a ne dijagnozu, ne papire i ovo što smo mi pokrenuli”, rekla je ona.

Kazala je da je da u državi kakvoj živi, prateći sva dešavanja vezano za Kantonalno tužilaštvo, mislila je da će biti epamtije od tužiteljice Sanele Škaljić koja se bavi maloljetnim osobama.

“Međutim, opet nam je Tužilaštvo presudilo stranačko, znamo ko sve stoji iza tužilaca. Nisam nešto razočarana, imali smo nade da se nešto pokrenulo. Mi odustati nećemo, neće nas umoriti”, rekla je Amina Smajlović.

- Advertisement -spot_img

Zadnje vijesti

- Advertisement -spot_img

Slično

- Advertisement -spot_img