U AKCIJI “KONTAKT” PRIVEDENO VIŠE OD 30 OSOBA, MEĐU NJIMA I 6 POLICAJACA: Evo imena uhapšenih i oštećenih osiguravajućih kuća

U akciji Kontakt koju su u cilju razbijanja organizovane grupe koja se bavila fingiranjem saobraćajnih nezgoda jutros izveli pripadnici MUP-a KS-a pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva KS-a uhapšeno je više od 30 osoba od čega je šest policijskih službenika Uprave policije MUP-a KS.

0

Oni se terete su zloupotrebu osiguranja, položaja, krivotvorenje isprava, prevara, primanje dara i drugih oblika koristi. Tokom akcije je pretreseno ukupno 38 lokacija, i to 29 na području KS-a i devet na području Istočnog Sarajeva, odnosno, Trebinja.  

Prema saznanjima Oslobođenja, među uhapšenima su Muamer SelimovićAlmedin HadžićAlija AvdićSmail VladavićMladen Crnogorac, Zoran MaksimovićNovak PejićAgan DžaferovićMladen RogićMirko BučevacVedad BavčićAldin Mršo, te Predrag Bučevac koji je označen organizatorom ove grupe, piše Oslobođenje.

Predrag Bučevac se, kako saznaje Oslobođenje, tereti da je organizovao grupu ljudi još u maju 2018. radi činjenja krivičnih djela zloupotreba osiguranja, položaja, krivotvorenje isprava, prevara, primanje dara i drugih oblika koristi.

– Grupi su najprije pristupili Almedin Hadžić, Alija Avdić i Mladen Crnogorac sa ciljem da oštete putnička vozila koja su osigurana protiv uništenja, oštećenja i dr, radi naplate osiguranine od osiguravajućih društava. Više puta su dogovorili fiktivne saobraćajne nezgode, i to na način da je Bučevac sam ili posredstvom Hadžića kupovao vozila koja su naknadno koristili u fiktivnim nezgodama. Potom su pronalazili osobe koje su za određenu novčanu naknadnu pristali da se na njihovo ime registruju pomenuta vozila ili da upravljaju njima. Među tim osobama su bili Aldin Mršo, Nebojša Bučevac, Nikolina Bučevac, Ahmed Hamamdžić, Nermis Lemeš… Zatim bi dogovarali vrijeme i mjesto gdje će se odigrati saobraćajna nezgoda kao i način i težinu oštećenja na vozilima, kao i dijelove vozila na kojima će nastati šteta. Nakon toga bi na lice mjesta dolazili pripadnici MUP-a KS-a radi obavljanja uviđaja i i sačinjavanja zapisnika. Ti zapisnici su kasnije korišteni u u postupku naplate osiguranine. Na lice mjesta je dolazio Dženan Hamamdžić koji je svojim teretnim vozilom transportovao oštećena vozila prikrivajući na taj način tragove i predmete koji su nastali. Bučevac je vozila kasnije popravljao i preprodavao, navodi se, između ostalog, u naredbi za sprovođenje istrage. Među oštećenim osiguravajućim društvima se navode Osiguravajuća društva Euroherc osiguranje, d.d. Sarajevo, Drina osiguranje A. D. Milići, Aura osiguranje d.d. Banja Luka, Sarajevo osiguranje d.d. Sarajevo….

Reklama