U Banja Luci sa bivšim komšijama Edina Gačića: Dijete za uzor izraslo u monstruma

Bio je dijete za uzor, odličan đak u školi, za njega se nije znalo, otkriva za "Nezavisne" Banjalučanka nastanjena u zgradi u kojoj je odrastao monstrum Edin Gačić (43), koji je već odrobijao dva ubistva, dok zbog još dva za njim tragaju sve policijske agencije.

U jednoj od stambenih zgrada u banjalučkom naselju Sime Matavulja zavladao je šok nakon što je bivši pripadnik odreda "El Mudžahid", kako ga terete, ponovo okrvavio ruke.

"Posljednji put sam ga ovdje vidjela ljetos. Prije pet-šest mjeseci. Nisam s njim puno zalazila u priču, odgovorila bih mu što me je pitao. Kao dijete nikakve probleme nije pravio, a vjerujte, gledala sam ga kako raste", otkriva za "Nezavisne" ova mještanka.

Upitana da li se nakon svega plaši, ona glavu okreće lijevo-desno, ali potom i otkriva da nije ravnodušna.

"Nemojte me samo za ime pitati, nikad se ne zna hoće li se vratiti", priča ona, te dodaje da je Gačić prodao stan u ovoj zgradi, ali da ni nove gazde tu ne žive.

Naša sagovornica dalje dodaje da je Gačić iz divne, radničke porodice.

"Otac mu je porijeklom iz Srpskih Toplica i davno je umro, a majku je Edin ubio. Oboje njegovih roditelja radilo je u fabrici obuće. To su bili ljudi za poželjeti", otkriva naša sagovornica.

Kako "Nezavisne" saznaju od stanara ove zgrade, ovih dana im je dolazila policija i raspitivala se šta znaju o Gačiću. Većina stanara priznaje da su čuli o stravičnim zločinima koji se Edinu stavljaju na teret, ali ne žele ništa da komentarišu jer, kako kažu, ne znaju ništa.

A

Dok oni sliježu ramenima, više od 1.300 policajaca je na terenu na području Kantona Sarajevo, gdje se traga za Gačićem, koji je ranije odrobijao ubistvo saborca Ismeta Gunića i majke Sifete, a odnedavno je osumnjičen i da je izrešetao trgovca Sauda Sultanića (39) u Sarajevu, ali i policajca Mahira Begića (46) u Suhodolu.

Operativnom akcijom potrage rukovodi FUP u saradnji s MUP-ovima Sarajevskog, Srednjobosanskog, Zeničko-dobojskog i Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Na sjednici u utorak Vlada Kantona Sarajevo trebalo bi da donese i zvaničnu odluku o iznosu nagrade za korisnu informaciju o Gačiću, a prema nezvaničnim informacijama koje su se danas pojavile, ta nagrada bi trebalo da iznosi 50.000 KM.

Zbog straha koji se uvukao među stanovništvo zbog Gačića, pojedine škole, kao što je ona u Suhodolu, bile su poluprazne, a slično je i u OŠ "Hilmi ef. Šarić".

Kako je danas objavljeno, izvori bliski istrazi otkrili su, nakon obavljenih razgovora s osobama koje su bile u zatvoru sa Gačićem, da sve ukazuje na to da je on pomno planirao svoj krvavi pohod. Tako je Gačić u zatvoru trenirao i vježbao svoje tijelo da izdrži u ovakvim situacijama, s minimalno hrane i vode. Zanimljivo je i da je, po izlasku iz zatvora, prije dvije godine, trenirao i u Banjaluci i stekao sertifikat za sportskog instruktora, odnosno ličnog trenera.

"Nije mi bilo drago, ali nismo mogli ništa jer je on tada bio slobodan čovjek. Ja nisam sudija da mu sudim. Normalno se ponašao prema ljudima koji su vršili obuku. U razgovoru s ljudima koji su to vodili, saznao sam da je on imao plan da ide negdje da radi na brodu, te da mu je za to potreban sertifikat", rekao je za "Nezavisne" Miroslav Bundalo, predsjednik Fitnes saveza Republike Srpske.

A

Izvori bliski istrazi podsjećaju na Gačićevu ratnu prošlost i ističu - da ko zna ko ga je sve obučavao. Da je dobro obučen, pokazuje njegovo ponašanje. 

"On se kreće uz prugu i ne ostavlja trag, a odranije znamo da je za prebacivanje koristio voz. Po konfiguraciji tijela se vidi da je dobro treniran i zbog toga preživljava", pojašnjavaju policijski izvori, te dodaju da su policajci na terenu pronašli tragove koji ukazuju na to da je krvnik bio na određenim lokacijama, ali je još na korak ispred njih.

Izvori bliski istrazi podsjećaju da je Gačić asocijalna osoba, psihopata i šizofrenik, ali vrlo dobro zna šta radi i uživa u tome jer se to vidi po načinu ubijanja.

 

Dodaj komentar

Restricted HTML

  • Možete poravnati slike (data-align="center"), kao i video zapise, citate, itd.
  • Možete staviti naslov slike (data-caption="Text"), kao i video zapisa, citata, itd.