U Federaciji BiH se od sutra uvodi ograničeno kretanje

Krizni štab FBiH objelodanio je nove mjere, a jedna od njih je ograničeno kretanje stanovništva koje će biti na snazi od 23:00 do 05:00. Odluka stupa na snagu od sutra.

0

Također su okupljanja ograničena na maksimalno 30 osoba, i unutra i vani. Tokom trajanja zabrana kretanja se odnosi na teritoriju cijele Federacije BiH.

Iz odluke će, kao i u martu i aprilu, biti izuzeti oni koji obavljaju poslove u smjenama tokom noći (sa validnom potvrdom poslodavca), kao i javni službenici koji rade na sprovođenju mjera ili drugim poslovima koje ova naredba oslobađa od ograničenog kretanja.

Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva odlučio se na restriktivnije mjere uslijed pogoršanja epidemiološke situacije, odnosno povećanja širenja zaraze koronavirusom, nepoštivanja dosadašnjih mjera i sve popunjenijim bolničkim kapacitetima.

Član Kriznog štaba Ministarstva zravstva FBiH Goran čerkez istakao je na današnjoj pres konferenciji da je situacije je vrlo ozbiljna, a da skoro niko ništa ne radi. 

 Ovo se odnosi na one koji trebaju da vrše nadzor na provođenju mjera. Policija dozvoljava kršenje mjera. Nije moguće da oni ne znaju gdje se i šta se dešava, a da građani znaju. Što se tiče političkih skupova, ja ne bih koristio neprimjerene riječi, ali ovo je necivilizirano. Diskoteke rade. Jedni govore da ima virusa, drugi da nema. A svi su postali epidemiolozi. Jako je teško raditi u ovakvoj situaciji. Svjedoci smo aposlutne pasivnosti. Mi smo jedna od rijetkih zemalja u kojoj je skoro sve spalo na zdravstveni sistem. Osam mjeseci od krize je prošlo i sada se pitamo da li sistem funkcionira. Situacija je ozbiljna – rekao je Goran Čerkez, član Kriznog štaba.

Nadležni će preispitivati mjere svakih sedam dana, te ih ublažiti ili postrožiti u skladu sa epidemiološkom situacijom.

Ova odluka je donesena s ciljem sprečavanja neodgovornih ugostitelja, ali i građana, koji ranije nisu poštivali mjere rada objekata do 23:00 sati čime su doprinosili širenju zaraze.

Pored ove naredbe, Krizni štab FBiH je donio i odluku o ograničenom broju osoba u zatvorenom i na otvorenom. Tako će i unutra i vani biti dozvoljeno okupljanje maksimalno 30 osoba.

Također je donesena odluka da se mora izvršiti dezinfekcija svih prostora gdje će se održavati izbori odnosno glasanje, a sav nastavni proces će se odvijati online sedam dana nakon izbora kako bi se izvršila dezinfekcija.

Vjerski praznici i druga privatna porodična okupljanja kao što su vjenčanja se također limitiraju na maksimalno 30 osoba.

Produžena je mjera obaveznog nošenja maski vani i unutra.

Reklama