U izolatorijumu u Podhrastovima preminuo glumac Dragan Jovičić

Glumac Dragan Jovičić, nekadašnji direktor sarajevskog Kamernog teatra 55, preminuo je u Podhrastovima nakon komplikacija izazvanih koronavirusom.

0

“Sa neizmjernom tugom i nevjericom primili smo vijest da je naš Gagi, naš Dragan Jovičić, preminuo. Otišao je Prijatelj, Čovjek, Učitelj, Glumac. Prvak. Ostavio je neizbrisiv i neporeciv trag, kako u svom Kamernom, u kojem je proveo najveći dio svoje glumačke karijere, tako i na scenama svih naših teatara. Ostale su stope velikana u koje više niko neće moći stati. Ostali smo mi, na pustoj sceni, obesmišljeni i neizrecivo shrvani, da mu uputimo posljednji pozdrav. Da ga pozovemo na bis. Da se pozdravimo. Danas je dan žalosti za Kamerni teatar 55. Danas su zavjese spuštene”, naveli su u saopštenju direktor Kamernog teatra 55 Emir Hadžihafizbegović i uposlenici Kamernog teatra 55.

Rođen je 1953. godine u Rogatici.

Studij glume završio je 1976. na Odsjeku za scenske umjetnosti Filozofskog fakulteta u Sarajevu. Iako je profesionalno angažiran u Kamernom teatru 55, pa u sarajevskom Narodnom pozorištu, njegovi prvi glumački uspjesi su, ipak, vezani za film i televiziju kada stiče najširu popularnost kao Stojan Mutikaša u tv-seriji “Porobdžije” (rađenoj prema djelu Svetozara Ćorovića) u režiji Aleksandra Jevđevića.

Stekavši bezrezervno Jevđevićevo povjerenje, kasnije će igrati i Adema Čabrića u seriji “Kože” (rađenoj prema djelu Hamze Hume), pa i u filmu i tv-seriji “Aleksa Šantić”, prema romanu Josipa Lešića.

Trajni povratak u teatar započinje u Narodnom pozorištu Bosanske krajine u Banjoj Luci i iz tog perioda ostala je za pamćenje njegova briljantna kreacija lika Volođe u “Velikom briljantnom valceru” slovenačkog pisca Draga Jančara u režiji Jovice Pavića, a on osobno rado se sjeća i lika Ivana u “Metastabilnom Graalu”.

U Kamerni teatar 55 Jovičić se vraća 1987. godine i tu ostvaruje brojne zapažene uloge. I u njegovu i u našem sjećanju najdublje se urezala uloga Edmunda Kina u Sartreovom “Kinu”. Ovu predstavu Jovičić je obnovio i s velikim uspjehom igrao o tokom rata na sceni Kamernog teatra 55, gdje je uspješno ostvario i naslovni lik u Husein-kapetanu Gradaščeviću Ahmeda Muratbegovića u režiji Gradimira Gojera.

Poslije rata najzapaženije uloge su mu Berange u “Kralj umire” Ionescoa u režiji Dine Mustafića, Hasanaga u “Hasanaginici” u režiji Mustafe Nadarevića, te Machiavel u “Dijalogu u paklu” Maurica Jolya u režiji Aleša Kurta i Paulino u “Ay, Carmela”, J. Sinisterra u režiji Roberta Raponje, obje u produkciji Sarajevskog ratnog teatra SARTR. Za kreaciju lika Paulina, uz nebrojene visoke ocjene i kritike i publike diljem Europe, dobio je i Zlatni lovorov vijenac za najboljeg glumca na 35. MESS-u.

Dobitnik je brojnih glumačkih priznanja i nagrada, a između ostalih i “Šestoaprilske nagrade” grada Sarajeva za doprinos umjetnosti teatra.

Reklama