U Kamernom teatru 55 u toku probe za predstavu “Schindlerov lift”

U Kamernom teatru 55 uveliko traju probe za predstavu “Schindlerov lift” režisera Kokana Mladenovića, rađenu po istoimenom romanu reditelja i dramaturga Darka Cvijetića.

0

Direktor Kamernog teatra 55 Emir Hadžihafizbegović kazao je na današnjoj konferenciji za medije da je to jedan od značajnijih projekata koji će otvoriti, kako je kazao, katarzične stvari, jer predstava i roman govore o ratnim dešavanjima u Prijedoru.

Ocjenjujući da teatar ima dva zadatka – da otvara probleme i popravlja ljude, Hadžihafizbegović smatra da “ukoliko predstava popravi jednog čovjeka, napravili smo značajan posao”.

U tom smislu je Cvijetić izrazio nadu da ukoliko predstava promijeni jednog čovjeka ‘napravili smo ogroman pomak’, navodeći da “promijenivši jednog čovjeka zapravo mijenjate kosmos”.

Također bi i režiser predstave Kokan Mladenović volio da predstava i roman budu poticaj da prevlada dobro i da u što skorijoj budućnosti sve loše bude neka davna sahranjena i zaboravljena prošlost.

Predstava “Schindlerov lift” trebala bi premijerno biti izvedena 24. februara, a uloge su između ostalih ostvarili Tatjana Šojić, Gordana Boban, Aleksandar Seksan, Admir Glamočak i Muhamed Hadžović.

Reklama