U Kninu obilježena 27. godišnjica Oluje: Plenković se okomio na optužbe iz Srbije, Milanović poručio da se Hrvatska nema čega stidjeti

Hrvatska svečano obilježava Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i 27. godišnjicu vojno-redarstvene operacije "Oluja", kojom je u 84 sata oslobođeno 11.000 četvornih kilometara područja u sjevernoj Dalmaciji, Lici, Banovini i Kordunu.

0

Centralna svečanost održana je u Kninu na stadionu NK Dinara.

Hrvatski premijer Andrej Plenković kaza je kako je veličanstvena pobjeda u Oluji bila je odlučujuća.

“Hrvatska vojska i policija vratili su tada najveći dio okupiranog teritorija što je kasnije omogućilo mirnu reintegraciju Podunavlja…Oluja je ujedno omogućila i mir u Bosni i Hercegovini, oslobađanje dijela teritorija Bosne i Hercegovine. U Bihaću je spriječeno ono što se dogodilo u Srebrenici – genocid. Hrvatska je jamac i supotpisnica Daytonskog sporazuma”, rekao je Plenković.

“U posljednje vrijeme Hrvatsku se ponovno lažno optužuje za protjerivanje srpskog stanovništva iako je poznato da ih je vodstvo pobunjenih Srba u suradnji s Beogradom prisililo na evakuaciju iz Hrvatske. Najavljene optužnice iz Beograda protiv hrvatskih pilota neprihvatljive su. Vlada će štititi hrvatske branitelje”, kazao je.

“Ponosimo se time što štitimo prava svih nacionalnih manjina, uključujući i sprsku nacionalnu manjinu. Srbija ne surađuje ni u pitanju progona ratnih zločinaca. Mi ćemo raditi na dijalogu, dobrosusjedstvu i dijalogu, ali to očekujemo i od svih naših susjeda”, rekao je Plenković.

“Ponovno svjedočimo jadnim i jalovim optužbama o protjerivanju Srba, iako je poznato da ih je njihovo vodstvo uz dogovor s Beogradom prisililo na odlazak. Nećemo dozvoliti da se dovede u pitanje oslobodilački i pravedan karakter Domovinskog rata niti ćemo dopustiti da se optužuju naši heroji. Ponosni smo što čuvamo prava nacionalnih manjina. Srbija nažalost ne surađuje ni po pitanju nestalih ni po pitanju logora na teritoriju Srbije”, kazao je.

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović prvo je govorio o položaju Hrvata u BiH.

“Kada govorimo o položaju Hrvata u BiH, iza nas je skoro 30 godina gledanja, rada, pokušaja, vjerovanja, uzaludnih vjerovanja, očaja. Reći da je Hrvatska jamac Daytona, ali nije dovoljno. Ljudi koji su dali svoje zdravlje i živote za Hrvatsku, očekivali su više. Hrvatski narod u BiH ne samo da je obespravljen, nego ga se i vrijeđa. Hrvatsku se prokazuje kao koljevku zajedničkog zločinačkog poduhvata i to rade isti oni koji su dobivali najviša odlikovanja za suradnju u ratu. Koristi se prilika da se nagazi slabijeg od sebe”, kazao je.

Govoreći o akciji Oluja Milanović je rekao da se Hrvatska nema čega stiditi.

“Odlazak velikog broja građana srpske nacionalnosti iz ovih krajeva je ljudska tragedija, ali tome je prethodila ljudska pohlepa i ljudska glupost. Danima prije Oluje nisu htjeli pristati na Plan Z4. A taj plan za Hrvatsku nije bio povoljan, ali ga je Hrvatska bila spremna prihvatiti. Međutim, migom sudbine, ohološću onih koji su mogli dobiti više, to nisu prihvatili, i na djelo su stupili oni najhrabriji među nama. Hrvatska je mogla biti podijeljena na UN zone. Oluja je bila veliki rizik, treba biti svjestan da Hrvatska vojska tada nije imala streljiva za više od 2 tjedna borbe. Hrvatska vojska razbila je neprijatelja i tek tada se stupa za zeleni stol i pregovara. Napravljen je “power sharing agreement”, precizno je definirano tko na što ima pravo, a to se danas obezvrjeđuje. Argumenti su na našoj strani “, rekao je Milanović.

Govorili su još i Mladen Markač i predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Nastupom akrobatske skupine Krila Oluje završena je svečanost obiljezavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 27. godišnjice vojno-redarstvene operacije Oluja.

Reklama