U protestima u Parizu teško oštećen Slavoluk pobjede

Popravci šteta na Slavoluku pobjede nastalih tokom prosvjeda "žutih prsluka" u Parizu stajat će više stotina hiljada eura, možda milion eura, rekao je predsjednik Centra za nacionalne spomenike, a policijski prefekt rekao je da je riječ o nasilju bez presedana s ukupno 412 privedenih osoba.

"Ocjenjuje da štete iznose više stotina hiljada eura, moguće milione", rekao je Philippe Belaval u nedjelju za dnevni list Le Figaro.

Nacionalni simbol, Slavoluk pobjede je vandaliziran u subotu poslijepodne. Spomenik je oštećen, ispisani su grafiti, a informatička oprema onesposobljena. Spomenik "će ostati zatvoren za javnost više dana", rekao je Belaval.

P

Zabilježene su krađe u izložbenim prostorima, trgovinama i toaletima. Gipsana maketa iz 30-ih godina 20. stoljeća, izložena u salonu Attique je razmrvljena. Mramornom Napoleonovom poprsju odrubljena je glava, rekao je Belaval, koji je na Twitteru objavio fotografije šteta.

Nije poznat datum ponovnog otvaranja Slavoluka pobjede koji je u nedjelju obišao predsjednik Emmanuel Macron kako bi konstatirao štete. Policija je otvorila istragu i u potrazi za osobama koje su ušle u spomenik kako bi ga vandalizirale uzela je uzorke DNK-a.

Prosvjedi u subotu bili su obilježeni nasiljem bez presedana s 412 privedenih osoba, što je rekordan broj u zadnjih nekoliko desetljeća, rekao je u nedjelju načelnik pariške policije Michel Delpuech te izrazio žaljenje zbog ekstremnog nasilja prema snagama reda na koje su bacani razni opasni projektili.

p

Vatrogasci su prijavili ukupno 249 požara, gorjelo je 112 vozila, 130 komada komunalne imovine i šest zgrada, nabrojao je prefekt te istaknuo da traje popis svih šteta. Upozorivši da se radi o namjernom nasilju osoba koje su se željele sukobiti sa snagama reda, Delpuech je rekao da su među njima nalazile skupine ekstremista krajnje desnice i krajnje ljevice.

Pariški državni odvjetnik Remy Heitz je precizirao da su pritvorene 378 osobe, među kojima su 33 maloljetne. Državno odvjetništvo nikada nije pritvorilo tako veliki broj osoba, dodao je.

"Među provokatorima bilo je i mladih osoba koje su željele krasti i došle su iskoristiti situaciju za pljačku", rekao je Heitz i najavio sudske procese za počinitelje.

 

Dodaj komentar

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.