U SARAJEVU ODRŽAN PROTEST “PRAVDA ZA DŽENANA I DAVIDA”: Hiljade ljudi iz cijele BiH zatražile pravdu i istinu

Danas su u Sarajevu ispred Narodnog pozorišta, održani protesti povodom smrti dvojice mladića, Dženana Memića iz Sarajeva i Davida Dragičevića iz Banje Luke. Ovo su čak 20. protesti, koji je organizirala porodica Dženana Memića, za kojeg nesumnjivo tvrde da je ubijen 2016. godine.

0

Otac ubijenog Dženana Memića Muriz je poručio da će istrajati do kraja u svojoj borbi i da imaju snage i pameti.

“Hvala svima što vidim danas BiH ujedinjenu. Malo mi je teško poslije svih ovih dešavanja, što narod pada u nesvijest, ali sabrat ću se. Uvijek mi je ta hitna u glavi, kada je trebala Dženanu. Svi znate, pet i po godina koliko se borimo. I evo na šta smo spremni, da dođete iz svih krajeva, da tražimo pravdu na ulici umjesto da to uradi država”, rekao je.

Muriz Memić je kazao da je danas došlo 20. autobusa iz svih krajeva BiH.

“Svi ste došli u pravom smjeru, ali ima jedan autobus koji ide u pogrešnom smjeru. U tom autobusu su tužitelji, policajci, vještaci, doktori. Doći ćemo mi do ubica. Imamo i snage i pameti. Ali moraju da odu iz pravosuđa Dalida Burzić, Sead Kreštalica, Aida Topalović, Šejla HErić, Amina Rudić, Ćato Meris, Mladen Fuertuzla, Ivana Petkovic, Zdravko Knežević, Tihomir Jurko i drugi. Moraju da odu nečasni vještaci”, rekao je.

Memić je zatim kazao da je glavna tužiteljica Tužilaštva KS Sabina Sarajlica imala hiljadu prilika da se ispravi, da se vrati na pravi put.

“Oni se igraju sa pravosuđem. Rekao sam da uvijek ima časnih policajaca, tužitelja i vještaka, ali oni moraju biti većina. Oni moraju osjetiti snagu ovog naroda. Oni moraju znati da smo se probudili. Ima li iko ovdje da vjeruje Sabini Sarajliji? Ima li iko ovdje da vjeruje VSTV-u? VSTV i postavlja i razrješava, i tužitelje i sudije”, rekao je.

On je kazao da je Tužilaštvo BiH na čelo sa glavnom tužiteljicom Gordanom Tadić formiralo predmet, pokrenulo istragu i uskoro počinje suđenje.

“Očekujemo daljnju istragu. Ovih dana očekujemo otvaranje istrage za ubistvo. Ta priča će se završiti uskoro. Ali očekujemo da reaguje VSTV i da ostrani nečasne sudije i tužitelje iz pravosudnih institucija. Ovim bandiditima u pravosuđu ne treba riječ ili međunarodna zajednica. Njima treba čvrsta ruka. Ne mogu više sa nama raditi na ovakav način”, zaključio je.

Muriz Memić je zatim pozvao sve građane u mirnu šetnju koja nije bila planirana. Hiljade građana su stale iza njega i krenule prema Trgu BiH.

Advokat porodica Memić i Dragičević, kojima su ubijeni sinovi Dženan i David, Ifet Feraget obratio se danas okupljenim građanima na protestima ispred Narodnog pozorišta.

– Našoj djeci treba novi put, našoj djeci trebaju novi snovi, samo zajedno to možemo osigurati. Ovo je korumpirana država, ovo što se desilo ovim porodicama trebalo je biti gotovo za mjesec. Korumpirani tužioci i policajci napravi su ovaakav slučaj koje ćete vi plaćati narednih 10 godina, a vaša djeca idu putem Njemačke – kazao je Feraget.

Istakao je da traže ono što je zagarantovano i Dejtonskim ustavom i Evropskom konvencijom.

– Kad se učini nasilno oduzimanje života, država mora učiniti sve. Dženan je sat ležao u  krvi. On je dovezen prekasno, onaj ko je s njim bio, a znate na koga mislim, gledao je Dženana kako umire. David nije pljačkao nikakve kuće, nego su ga našli u potoku. Tužioci su svjesnu kreirali lažnu saobraćajnu nesreću, a zadesno utapanje u Banjoj Luci. – naveo je on.

Dodao je da odluke saudova ukazuju da se rade o kriminalcima. 

– Kad se desi ubistvo ne trebate podnositi krivičnu prijavu, država je dužna da sprovede istragu, ali ovdje fali državu. Teško je zamisliti prezir porodica prema korumpiranim tužiocima i policajcima. Ali njihov odgovor je častan, dostojanstven. Samo u jednoj situaciji pravda postaje nepravda, a to je kad ti uzmeš pravdu u svoje ruke. Rekao sam im da to ne rade i poslušali su me – rekao je Feraget.

Sestra ubijenog Dženana Memića Arijana je poručila da ovo nije samo borba za Dženana i Davida, nego za svu djecu.

“Današnji protesti su simbol uspjeha. Sjećate se da su nam nadležne isntitucije govorile da je Dženan “stradao”, a danas i mediji i građani govore o ubistvu Dženana Memića. Što je još bitnije, govore i institucije. Zar mislite da bi se to desilo da smo mi šutjeli?”, kazala je Memić.

Poručila je da je ne odustajanje od borbe najveći uspjeh.

“Nismo odustali, a kada ne odustanete od tako teške borbe onda je to najveći mogući uspjeh. Oni su imali sve uslove da zataškaju, imali su podršku i viših nivoa, a mi smo imali želju za istinom i nadu za pravdom. Danas smo toj pravdi korak bliže. Dokazali smo da Dženan nije stradao u saobraćajnoj nesreći. Postigli smo da državno tužilaštvo otvori istragu o istrazi i dobili smo mnogo informacija o samom ubistvu“.

“Ne želimo čekati još pet godina da se uhapse Dženanove ubice. Mi znamo da uz vas i vašu podršku možemo postići mnogo više”, poručila je Arijana Memić.

Prisutnima se obratila i Amina Hodžić – Smajlović, majka djevojčice Nadin kojoj je uskraćeno liječenje na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.

“Prestanimo se miriti sa događajima i tragedijama koje nas zadešavaju. Svi zajedno odavde upozorimo i pozovimo da odstupe sa svojih pozicija i prepuste čestitim mladim ljudima da preuzmu procese. Molim vas uime budućnosti svakog djeteta – da se niti jednom djetetu ne desi ono što se desilo mom djetetu”,

Pozvala je, kako je izjavila, čestite tužitelje da se bore za pravdu i istinu.

Na skupu su govorili i očevi studentica Edite Malkoč i Selme Agić koje su poginule u saobraćajnoj nesreći koju je 2016. godine u Sarajevu prouzrokovao Sanjin Sefić.

– Borba čovjeka na ulici nije dostojna čovjeka. Borbu treba da vode institucije za koje smo dali svoje živote u ovom ratu. Ovdje nas je danas trebalo biti 10 puta više. Naše djevojke ubio je Sanjin Sefić na pješačkom prelazu. Taj isti Sefić je pokušao jučer da pobjegne policiji, ali je spriječen u tome. Mi smo u dubokoj žalosti s porodicom Memić i moramo skinuti neljude koji sa funckija. One ljude koji nam ne daju da živimo normalno – rekao je Amir Agić.

“Imaš sina i onda ti ga oduzmu. Poslužio je najbolje, a dobio najgore”, poručila je danas na protestnom skupu majka Davida Dragičevića, Suzana Radanović.

Kazala je  da njeno dijete niko vratiti ne može.

“Izlizana priča, tri godine je ponavljam; moga djeteta nema, ja ga vratiti ne mogu. Nikog, nažalost. Mogu da odem kući, da legnem, popijem koju tabletu za smirenje da bi brže dan prođe. Popijem ja njih, ali mog sina ne zaboravljam. Drugu djecu isto tako ne mogu zaboraviti. Nosit ću transparente kao što je moje dijete nosilo, ali pogledajte sada koliko nas je. Nisu više tri momčića koji nose sa dvije majke transparente, koje niko ne vidi, nijedan novinar nije pitao“.

Kazala je da političari narodu guraju “nacionalne koske” dok su između sebe uvezani.

“Stvar je u tome što su “oni” toliko uvezani u svom kriminalu da čuvaju jedan drugog, a nama guraju nacionalne koske”.

Putem videolinka se obratio otac Davida Dragičevića Davor. On je ranije najavio da neće doći na proteste jer ne želi biti uhapšen.

– Konačno, na istoj strani, na strani istine i pravde. Pravda je jasna, na redu je Državno tužilaštvo da se ubice sklone sa ulica Banja Luke, sa ulica Sarajeva, sa ulica iz cijele BiH. Niko od nas nije siguran. Vrijeme je da Tužilaštvo BiH kaže ko je ubio Davida, ko je ubio Dženana – kazao je Dragičević.

On je rekao da je vrijeme da se se odredi ko je na kojoj strani.

Reklama