U Sarajevu preminuo Jovan Divjak

U Sarajevu je danas, u 84. godini, umro bivši general Armije Republike Bosne i Hercegovine Jovan Divjak.

0

Divjak je rođen je 11. marta 1937. godine u Beogradu, gdje je završio 12. klasu Vojne akademije u Beogradu, kurs za komadanta bataljona, Komandno-štabnu akademiju i Ratnu školu.

Vidjevši da JNA naoružava srpske paravojne formacije i civile, odlučio je da oružje iz Kiseljaka preda Teritorijalnoj odbrani BiH, kako ga JNA ne bi zloupotrijebila.

Vojni sud JNA ga je 1991. osudio na 9 mjeseci zatvora zbog izdavanja oružja TO BiH. Kaznu je izbjegao napustivši JNA, nakon čega se pridružio Armiji Republike Bosne i Hercegovine.

U Parizu je na francuskom jeziku objavljena knjiga njegovih razgovora pod naslovom “Sarajevo mon amour” (Sarajevo moja ljubavi). Divjak je bio jedan od osumnjičenih od strane MUP-a Republike Srpske za napad 3. maja na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici.

Uhapšen je na osnovu Interpolove potjernice i optužnice o počinjenim ratnim zločinima, koju je raspisala Srbija, 3. marta 2011. godine u 20 sati na bečkom aerodromu na putovanju iz Sarajeva za Italiju. 29. jula 2011. godine austrijski sud odbija zahtjev Srbije za izručenje i oslobađa Jovana Divjaka.

General Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH) Jovan Divjak će se pamtiti po rečenici koja je obilježila posljednji rat: “Ne pucaj”. U Time je u jednom od najtežih trenutaka ponovo pokazao svoju ljudskost.

Taj prizor sa početka maja 1992. godine u bivšoj sarajevskoj Dobrovoljačkoj ulici je snimljen. Sve se desilo u trenutku povlačenja Jugoslavenske narodne armije (JNA) iz kasarne Bistrik, a tom prilikom je izbio sukob sa Teritorijalnom odbranom ARBiH.

Prethodno je dogovoreno da se u zamjenu na lobodu pusti zatočeni prvi predsjednik Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Alija Izetbegović.

Po izbijanju oružanog sukoba, Divjak je povikao nekoliko puta prema svojim vojnicima: “Ne pucaj”.

Bio je prvi nosilac najvišeg francuskog ordena, Legije časti iz Bosne i Hercegovine.

Osnovao je i ugradio sebe u fondaciju “Obrazovanje gradi BiH”, koja pomaže djeci koja su izgubila roditelje u ratu da se školuju.

Divjak se nacionalno izjašnjava kao Bosanac, što je u više navrata isticao u intervjuima za domaće i inostrane medije.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić uputio je povodom smrti generala Armije Republike Bosne i Hercegovine Jovana Divjaka telegram saučešća porodici preminulog i Oružanim snagama Bosne i Hercegovine.

Duboko me rastužila vijest o smrti generala Armije Republike Bosne i Hercegovine Jovana Divjaka, kazao je Komšić.

“U vlastitom, ali i u našem kolektivnom sjećanju, general Divjak ostati će jedan od najvećih Bosanaca i Hercegovaca, i ljudi koji su u najtežim vremenima pokazali šta znači biti čovjek, i šta znači borba za dostojanstvo čovjeka. Njegovo veliko i plemenito djelo ostati će zapisano u modernoj historiji države Bosne i Hercegovine”, naveo je Komšić.

Istakao je kako su domovina, sloboda, pravda, istina, poštenje i humanost, kao vrijednosti za koje se zalagao general Divjak izgubile jednog od svojih najvećih zagovornika.

Reklama