U Srebrenici se gradi farma vrijedna dva miliona KM

U naselju Sućeska kod Srebrenice u toku je izgradnja farme pilića, u vlasništvu Safeta Alića iz ovog mjesta, koji u ovaj projekat planira investirati oko dva miliona KM.

Gradilište buduće farme, čiji će kapacitet biti oko 100.000 pilića, posjetio je Ramiz Salkić, potpredsjednik RS-a, koji je dao podršku investitoru Aliću.

Ovaj Srebreničanin godinama živi u Švicarskoj, a u ovoj zemlji posjeduje i vlastitu firmu koja uspješno posluje.

"Ako bude sve teklo po planu i ako budem imao podršku nadležnih institucija, planiram da projekat bude završen naredne godine. Imam dogovorenu i kompaniju koja će otkupljivati piliće.

Prema mojim procjenama, na ovoj farmi će biti zaposleno 10 radnika", ispričao je Alić, koji je vlasnik motela i restorana „Alić“ u centru Srebrenice.

Potpredsjednik Salkić je naglasio da je za povratnike i povratničke zajednice važna obnova infrastrukture i socijalna pomoć koja im se pruža, ali da će radna mjesta odrediti mjesto življenja ovih ljudi.

"Investitoru Aliću čestitam na odluci da investira u svoj rodni kraj i zaposli svoje komšije. One koji mogu i trebaju pomoći realizaciju ovog projekta pozivam da pomognu, jer od uspjeha ove i drugih investicija zavisit će opstanak na ovim prostorima.

Ovakva investicija je veliko ohrabrenje i najbolji primjer da naši građani, koji žive u inostranstvu, žele investirati u domovinu.

Istovremeno, ovo je poziv i privrednicima u Bosni i Hercegovini da investiraju u ovaj dio naše zemlje, te na taj način podrže povratničku populaciju.

Od nadležnih institucija očekujemo da u narednom periodu još snažnije podrže privredne aktivnosti, te izdvoje više sredstava za zapošljavanje, jer radna mjesta su glavni preduslov za opstanak ljudi u ovim krajevima", kazao je tokom posjete potpredsjednik Salkić.

Dodaj komentar

Restricted HTML

  • Možete poravnati slike (data-align="center"), kao i video zapise, citate, itd.
  • Možete staviti naslov slike (data-caption="Text"), kao i video zapisa, citata, itd.