U toku sjednica Kongresa na kojoj će se glasati o opozivu Trumpa

Zastupnički dom Kongresa SAD započeo je sjednicu na kojoj će se glasati o opozivu predsjednika Donalda Trumpa.Republikanci u oba doma Kongresa, Zastupničkom domu i Senatu, podijeljeni su oko toga hoće li podržati postupak u burnim posljednjim danima Trumpovog predsjedništva.

0

Rasprava o “pravilima” koja reguliraju parametre opoziva počela je u 9 sati ujutro u Washingtonu, odnosno 15 sati po našem vremenu, a uslijedit će dva glasanja o samom postupku, piše Fox News.

Potom će se održati dva sata rasprave prije glasanja o opozivu, za koju će trebati samo prosta većina u Zastupničkom domu.

Rezolucija o opozivu o kojoj će Zastupnički dom danas glasati tereti Trumpa po jednoj osnovi – “poticaj na pobunu”, a u vezi s njegovom ulogom u prošlosedmičnim neredima u Kongresu.

Trump je na rubu da postane jedini predsjednik u historiji koji je dva puta opozivan. Pet republikanskih zastupnika, uključujući i utjecajnu Liz Cheney iz Wyominga, najavili su da će glasati za opoziv Trumpa.

Nakon što, kako se očekuje, Zastupnički dom danas usvoji rezoluciju o opozivu, ona mora proći i u Senatu i to dvotrećinskom većinom, što će biti teško postići.

Ukoliko Trump bude opozvan, može mu se zabraniti obavljanje dužnosti u budućnosti. Upravo to je jedan od osnovnih ciljeva onih koji se zalažu za njegov opoziv.

Čak i ako danas bude opozvan, Trump će ostati na funkciji i vjerovatno dovršiti svoj mandat, jer je potrebna presuda Senata da ga se smijeni, piše CNN.

Inače, osiguranje je podignuto na najviši nivo a Kongres SAD danas čuvaju pripadnici Nacionalne garde.

Reklama