Uhapšen policajac koji je radio uviđaj u slučaju “Dženan Memić”, sumnjiči se za skrivanje dokaza

U okviru istrage koju vodi Tužilaštvo Bosne i Hercegovine u predmetu stradanja Dženana Memića, po nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine i po naredbi Suda BiH, pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su uhapsili policajca Josipa Barića.

0

Radi se o policajcu koji je radio uviđaj u predmetu “Memić”. Barić se sumnjiči za skrivanje dokaza. On je ispitujući jedinog svjedoka u predmetu “Dženan Memić”, a to je Dženanova djevojka Alisa Mutap, u dva navrata na sasvim različit način opisao njenu izjavu, što je istragu odvelo u drugom smjeru.

O ovom slučaju nekadašnja glavna tužiteljica Tužilaštva Kantona Sarajevo Dalida Burzić izvijestila je komesara navodeći da je kazivanje tog policajca različito, nepouzdano i svaki put vezano za obavljanje njegovih službenih dužnosti. Jedinica za profesionalne standarde provela je ranije istragu protiv te osobe, ali on nije sankcionisan jer je ocijenjeno da nije bilo dovoljno dokaza.

Podsjetimo, ranije je u istom predmetu uhapšen i otac Alise Mutap Zijad te nekadašnji šef Odjela za saobraćajne nesreće MUP-a Kantona Sarajevo Hasan Dupovac i obojica se nalaze u pritvoru.

Tužilaštvo je ranije otvorilo predmet kojim istražuju sve propuste u prvobitnoj istrazi u slučaju stradanja Dženana Memića.

Muriz Memić, otac Dženana Memića, kazao je za portal „Avaza“ da je očekivao nova hapšenja.

– Vidim da Državno tužilaštvo to radi ozbiljno i profesionalno. Očekivali smo da će biti novih hapšenja do kraja mjeseca, a ja ih očekujem još u toku dana. Ja mislim da neće stati na tome. Na putu sam, malo sam zatečen, ali mi je drago, jer vidim da se radi, da se klupko odmotava. On je jedan od aktera, jer je i on radio uviđaj. I njemu je šef bio Hasan Dupovac – rekao je Memić.

Uhapšen policajac Josip Barić, koji je bio dio istrage o stradanju Dženana Memića, a protiv kojeg je advokat porodice Memić Ifet Feraget nedavno podnio i krivičnu prijavu u okviru još ukupno 50-ak prijava.

“Podnio sam krivičnu prijavu protiv 50 ljudi, na prvom mjestu protiv Dalide Burzić i Zdravka Kneževića, ali i protiv njega (policajca) naravno. Da u ovom slučaju nije vođena odgovarajuća istraga, to je jasno i maloj djeci, ono što nas zanima je ko su nalogodavci”, rekao je Feraget.

Govoreći o Josipu Bariću, Feraget kaže da je to policajac koji je u istrazi učestvovao od samog početka, a da će Tužilaštvo BiH dalje utvrditi njegovu (ne)umiješanost i razloge postupaka tokom istrage.

“To je neko ko je uzeo izjavu od Alise Mutap, a koja je davala različite izjave. Jednu je izjavu uzeo 9. februara 2016. godine ispred KUM-a, kada je rekla da ih je udario auto velikom brzinom, a u svojoj službenoj zabilješci 10. marta rekao je da mu je ona rekla da ih je možda napao neko ko je bio sakriven iza drveta. Kad mu je to rekla, da li mu je prvi put još rekla da ih je neko napao sakriven iza drveta, to će istraga utvrditi, ili se on kasno prisjetio šta mu je rekla”, kazao je Feraget.

Ističe i vrlo važnu stvar, a to je da Barić nije izuzeo sve dokaze iz tog postupka.

“On je taj koji je morao izuzeti Alisin džemper s tragovima krvi, on zna zašto ga nije izuzeo. Ja isto znam što je to uradio, ali to ne mogu reći. Isto kao što znam zašto je izbrisan snimak s hotela Kristal i što nisu izuzete bokserice Davida Dragičevića. I onda neki kažu to nije bitno. Ono što nestane i što se uništi je najvažnije i najbitnije”, zaključio je Feraget

Podsjećamo, SIPA je danas obavila pretrese na podrčju općine Ilidža.

Reklama