Uhapšeni bivši pripadnici 4. motorizovane brigade Armije RBiH: Terete se za zločine nad civilima srpske nacionalnosti sa područja Hrasnice, Butmira i Sokolović Kolonije

Osumnjičeni, koji su bili pripadnici 4. motorizovane brigade Armije RBiH, odgovorni su za zločine počinjene nad više od 100 žrtava, koji se odnose na nezakonito zatvaranje, mučenje, zlostavljanje na izuzetno ponižavajuće načine, tjeranje na prisilan rad, kao i nanošenje tjelesnih i duševnih ozlijeda.

0

Policijski službenici SIPA jutros su na području Kantona Sarajevo priveli pet osoba koje se sumnjiče na ratnni zločin nad civilima i ratnim zarobljenicima i to civilima srpske nacionalnosti sa područja Hrasnice, Butmira i Sokolović Kolonije, koji su bili nezakonito zatvoreni u logoru Osnovna škola „Aleksa Šantić“ i zatvoru u nedovršenoj zgradi u blizini nebodera u Hrasnici.

O hapšenjima se oglasilo i Tužilaštvo BiH, odakle je potvrđeno da se uhapšene osobe terete za ubistva najmanje 8 zarobljenih civila, te istaknuto da su među osumnjičenima i direktni izvršioci ubistava.

– Prema prikupljenim dokazima, navedeni osumnjičeni, koji su bili pripadnici 4. motorizovane brigade Armije RBiH, odgovorni su za zločine počinjene nad više od 100 žrtava, koji se odnose na nezakonito zatvaranje, mučenje, zlostavljanje na izuzetno ponižavajuće načine, tjeranje na prisilan rad, kao i nanošenje tjelesnih i duševnih ozlijeda, koje su na oštećene žrtve ostavile trajne i teške posljedice.

U ovom predmetu ostvarena je značajna saradnja sa policijskim agencijama i institucijama za provođenje zakona u BiH, kao i sa pravosudnim institucijama R Srbije, s obzirom da se dio oštećenih nalazi izvan BiH.

Radi se o uhapšenima S.Gadži, Muji Vatrešu, N. Aganu, Sulji Hebibu i V. Aladžuzu.

Nakon što ispita osumnjičene, postupajući tužilac, donijet će odluku o daljim aktivnostima u predmetu, saopćeno je iz Tužilaštva BiH. 

Reklama