Uhapšeni glumac iz “Hitne službe” traži politički azil u Hrvatskoj: Morao sam pobjeći od Bidena

Američki glumac i producent Don Victor Cisternino (45), poznat po ulozi u seriji "Hitna služba", uhapšen je prije dva dana dok je automobilom iz Slovenije ulazio u Hrvatsku preko graničnog prijelaza na Bregani.

0

Cisternina, koji se posljednjih godina preko svoje kompanije MagnifiCo bavio konsultantskim poslom u filmskoj industriji i umjetnosti, ured državnog odvjetnika iz Orlanda na Floridi tereti da je pronevjerio 7,2 miliona američkih dolara državnog zajma, koje je njegova kompanija dobila prošle godine na osnovu zakona o podršci poduzetnicima pogođenim pandemijom.

Prema sadržaju optužnice koju je protiv njega podiglo državno odvjetništvo u Orlandu, Cisternino je novac, koji je dobio na prevarom jer je fiktivno uvećao broj zaposlenika svoje kompaije, umjesto za poslovanje utrošio kupivši za sebe i svoju suprugu luksuzno imanje s vilom u okrugu Seminola na Floridi, Maseratija, Mercedese, Lincoln Navigator…

Šta je tačno Cisternino, za kojim je na osnovu suda u Floridi ured Interpola u Washingtonu prije dva mjeseca raspisao međunarodnu optužnicu, radio u Hrvatskoj, odnosno zašto je baš ovu zemlju odabrao za bijeg, nismo za sada uspjeli saznati, no izvjesno je da podizanje optužnice nije dočekao u SAD-u, već je sa suprugom prije nekoliko mjeseci otputovao u Evropu, piše Jutarnji list.

“Bojao sam se da će me administracija novoga predsjednika Joea Bidena progoniti zbog ovoga načina poslovanja, a takvo je poslovanje bilo dozvoljeno za vrijeme administracije Donalda Trumpa. Zbog toga sam nakon izbora u SAD-u odlučio pobjeći u Evropu te zatražiti azil ili u Rusiji ili u nekoj od drugih država. Tako sam došao i u Hrvatsku, gdje sam htio zatražiti politički azil”, rekao je to u svojoj odbrani istražiteljima u Hrvatskoj Cisternino.

Reklama