Ukoliko vam zimi u vozilu magle stakla postoji jednostavno rješenje

U vozilu ima vlage u bilo koje doba godine. Kako najbrže odmagliti stakla? Obrisati, očistiti, provjetriti?

0

Postavite grijanje na najtopliji, a ventilaciju na najviši nivo. To veže vlagu ili isušuje zrak. Snažni protok zraka djeluje poput sušila za kosu. Zrak i grijanje trebaju biti usmjereni isključivo i direktno prema gore na vjetrobransko staklo.

Recirkulirani zrak koristi samo postojeći zrak u vozilu i često ne pomaže u čišćenju prozora. Ako je zrak vani suši od zraka u vozilu, ima smisla u početku otvoriti prozore i omogućiti izmjenu zraka. S kišom i maglom, s druge strane, od toga nema puno koristi. Klimatizacijski sistem, između ostalog, suši vlagu iz zraka. Kada je vanjska temperatura oko 5 stepeni, klima se sama isključuje.  Ako su prozori jako magloviti i mokri, prvo ih možete osušiti čistom krpom ili spužvom. Vjerovatnije je da će se magliti prozori koji nisu čisti i na njima će se vlaga lakše skupljati.

Moderna vozila često imaju jedno dugme za sve (označeno simbolom vjetrobranskog stakla): maksimalna ventilacija i grijanje te klima-uređaj direktno na vjetrobranskom staklu. Grijač vjetrobranskog stakla, također, pomaže u sušenju prozora. Što je manje vlage u vozilu, to ćete manje imati posla sa zamagljenim prozorima, piše Njemački autoklub (ADAC).

Reklama