Naslovnica Vijesti Crna hronika Ured za borbu protiv korupcije KS objavio online registre o imovini zaposlenih...

Ured za borbu protiv korupcije KS objavio online registre o imovini zaposlenih u javnom sektoru

Šef Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo Erduan Kafedžić prezentirao je danas analitičku platformu sa 138 izvještaja iz sedam online registara koji su sastavni dijelovi Informacionog sistema ovog ureda.

0

Prezentaciji su prisustvovali savjetnik za borbu protiv korupcije u ovom kantonalnom Uredu i predstavnik Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Erik Larson, te predstavnica Misije OSCE-a u našoj zemlji Samra Ramić.

Podsjećamo da je upravo, uz pomoć i podršku Američke ambasade i Misije OSCE-a Ured ranije uspostavio online registre koji obuhvataju podatke koji se odnose na javni sektor Kantona Sarajevo i koji su javno dostupni široj javnosti putem web stranice https://www.anticorrupiks.com

Uspostavljeni registri sadrže podatke o imenovanim i zaposlenim licima, imovini nosilaca javnih funkcija, javnim nabavkama koje provode institucije KS, transferima neprofitnim organizacijama i pojedincima iz Budžeta KS, te podsticajima poljoprivredi i poticajima razvoju male privrede u Kantonu Sarajevo.

Pored navedenih podataka, Ured je nakon današnje prezentacije u funkciju pustio pomenutu analitičku platformu sa javno dostupnim analitičko-statističkim pokazateljima.

Kako je istakao Kafedžić, cilj ove platforme je javno praćenje ključnih procesa u Kantonu Sarajevo, kao što su zapošljavanje, imenovanja, javne nabavke, dodjela sredstva kroz transfere, poticaje i podsticaje poljoprivredi, odnosno maloj privredi.

“Proces na kojem smo radili preko šest mjeseci i upotpunosti je proizvod Ureda, naravno uz pomoć i podršku naših partnera iz OSCE Misije u BiH i Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u našoj zemlji. Nastao je jer smo uočili problem pretrage i analize velikog broja podataka koji se nalaze na web stranici Ureda, ali i zbog nedostatka javno dostupnih analitičkih alata široj javnosti”, kazao je na početku prezentacije Kafedžić.

Naglasio je i kako se radi se o referentnim podacima, jer ih unose direktno institucije KS, te su za iste upravo one odgovorne u smislu njihove tačnosti i blagovremenosti.

Potcrtao je i kako je ova analitička platforma potpuno nezavisna, te da Ured nema uticaj na podatke, jer se podaci na web-u direktno preuzimaju iz postojećeg Informacionog sistema.

“Postoje interesantni analitički momenti, na koje javnost treba posebno obratiti pažnju, odnosno rizici, kao što su lokalni i opći izbori, promjene vlasti, političke krize koji mogu uticati na promjene vlasti, na primjer, politička trgovina javnim novcem, kao i finansiranje političkih stranaka”, precizirao je Kafedžić.

Dodao je kako je izuzetno širok spektar analitičkih mogućnosti, komparacija i drugih informacija koje su važni alati za novinare, istraživače i nevladine organizacije.

“Punu vrijednost i smisao ova analitika će dobiti kroz vrijeme, jer omogućava i arhiviranje podataka kroz duži vremenski period”, zaključio je Kafedžić te iskazao očekivanja vezana za veći angažman javnosti, kao i za njenu snažniju korektivnu ulogu.

Objavljen je i link Registra transfera, koji sadrži najviše sačinjenih analitičkih izvještaja.

Exit mobile version