Ustavni sud stavio van snage Zakon​ o nepokretnoj imovini Republike Srpske

 Ustavni Sud Bosne i Hercegovine stavio je van snage Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti Republike Srpske jer je kako tvrde, to nadležnost Bosne i Hercegovine.

0

Ova odluka Ustavnog suda BiH uslijedila je nakon što je šest delegata Doma naroda Parlamentrne skupštine BiH podnijelo zahtjev za ocjenu ustavnosti, a u samoj odluci navedeno je i to da Republika Srpska nema ustavnu nadležnost za regulisanje te pravne materije.

“Sud je ponovio svoje stanovište iz ranijih odluka o tome da je država pokušala da riješi  to pitanje putem formiranja Komisije za državnu imovinu. U tom pravcu je dijelovao i visoki predstavnik za BiH. Međutim, Ustavni sud je konstatovao da to pitanje nije riješeno i da postoji istinska nužnost, te pozitivna obaveza da BiH to pitanje riješi što je prije moguće”, navedeno je u saopštenju iz Ustavnog suda nakon završene plenarne sjednice.

Nakon što je Ustavni sud Bosne i Hercegovine stavio van snage Zakon o nepokretnoj imovini RS, oglasio se predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović.

Čubrilović je rekao da odluka Ustavnog suda BiH o Zakonu o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti nema utemeljenje u odredbama Ustava već se radi o politički motivisanoj odluci, čime je ova institucija nastavila dosadašnju praksu prihvatanja zahtjeva političkog Sarajeva koji su usmjereni protiv interesa RS.

On je naveo da prema Dejtonskom mirovnom sporazumu i Ustavu BiH imovina pripada entitetima u omjeru 51 posto FBiH i 49 posto RS.

– Očigledno je da je Ustavni sud BiH i ovom odlukom nastavio da realizuje sarajevske političke ciljeve usmjerene protiv Republike Srpske i njene imovine. Suština te politike je potpuno razvlašćivanje Republike Srpske, otimanje njenih nadležnosti i imovine. Republika Srpska i njene institucije moraju se odlučno i sistemski suprotstaviti takvoj praksi – naveo je je Čubrilović.

Reklama