Velika akcija policije u Sarajevu, među uhapšenima i bivši pripadnik SIPA-e

Pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo sinoć su uhapsili dvije osobe, a za trećom se i dalje traga.

0

Uhapšeni su Admir Arnautović (1980. godište) i pripadnik Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH (DKPT) Fahrudin Gačanović koji je godinama radio u SIPA-i, a prije nekoliko mjeseci prešao u DKPT.

Policija i dalje traga za trećom metom ove akcije, a to je Adnan Maglić. Za njim je raspisana operativna potraga jer nije zatečen na adresi stanovanja.

Arnautović i Maglić se terete za krivična djela organizovani kriminal u vezi s neovlaštenim prometom opojnim drogama, dok je Gačanović osumnjičen za krivično djelo “povreda tajnosti postupka” i to u vrijeme dok je bio pripadnik SIPA-e.

Iz Tužilaštva BiH saopćeno je da tužitelji Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju koordiniraju i vode aktivnosti policijskih službenika MUP-a KS u posljednjoj akciji usmjerenoj protiv osoba osumnjičenih za organizirani kriminal .Aktivnosti su usmjerene prema osobama osumnjičenim za organizirani kriminal, neovlašten promet velikih količina opojnih droga, kao i koruptivna kaznena djela povezana sa zlouupotrebom policijskih kapaciteta, za pomoć pripadnicima organiziranih kriminalnih skupina.

“Aktivnosti policijskih agencija usmjerene su prema više osoba među kojima su ranije osuđivane osobe za neovlašteni promet opojnih droga, a zbog koruptivnog postupanja lišen je slobode i dugogodišnji djelatnik policijskih agencija SIPA i DKPT BiH”, navodi se u saopćenju.

Uporedo sa hapšenjima vrše se pretresi na više lokacija.

U okviru predmeta ostvarena je značajna međunarodna suradnja u prikupljanju dokaza o osumnjičenima u ovom predmetu.

Reklama