Veliki požar u Zadru, izgorjelo više stanova

U višestoljetnoj kući u središtu Zadra, na Narodnom trgu, u utorak oko 11:30 izbio je požar u jednom od stanova. Vatrogasci su obustavili širenje vatre i ostat će na terenu cijeli dan i noć, a stanari su evakuirani, piše Index.hr.

0

Požar je izbio u jednom stanu te je zahvatio još nekoliko stanova i poslovnih prostora te potkrovlje. Vatrogasci su obuzdali širenje vatre na prvom i drugom katu, ali plamen još uvijek tinja i širi se među drvenom konstrukcijom zgrade iz 14. stoljeća, potvrdio je Hini Željko Šoša, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe (JVP) Zadar.

Na terenu su 23 vatrogasca s devet vozila i, kako najavljuje zapovjednik Šoša, gasit će se cijeli dan i noć jer je riječ o starim, suhim drvenim gredama, trstici i drvenim podovima.

– Trebalo bi presjeći grede, a ako presječemo grede pada čitava zgrada jer sve stoji na tim gredama – rekao je oko 15 sati zapovjednik Javne vatrogasne stanice Zadar Željko Šoša za Zadarski.hr.

Dramatično pogoršanje požara na koji je na zgradi na Narodnom trgu izbio u utorak nešto poslije 11 sati nastupio je oko 15 sati, kada je Šoša izjavio da je u opasnosti cijeli Poluotok.

– Krov na zgradi koja je prva buknula se urušio. Nažalost, to ne možemo zvati zgradom već se radi o sklopu zgrada koje su spojene, sa stotinjak, dvjesto stanova. Teško je zaustaviti požar jer su unutra sve stare grede, borimo se da se požar ne proširi na daljnje stanove. Ima gipsanih ploča ispod greda, mi smo unutra i praktički pilamo te gipsane ploče – rekao je Šoša.

Zadarski list piše da je starijoj gospođi trebala pomoć da izađe, a potom su joj sugrađani priskočili u pomoć. Drugi su stanari uplašeno i ubrzano izlazili iz stanova i ureda.

“Žena je počela vikati, vjerojatno je požar izazvao iskrenje neke instalacije. Frcale su iskre, odjednom je počelo dimiti, padali su komadići izgorenih stvari. Ljudi su me izvukli van. Da nisu, ugušila bih se od dima”, prepričala je za Zadarski list Barbara Mijailović, zaposlenica trgovine koja se nalazi točno ispod gorućeg stana, koji se nalazi na prvoj etaži.

Barbara je, kako kaže, u šoku, sve se dogodilo tokom nekoliko sekundi.

“Zvala sam 112, trčala kolegicama. Ne znamo je li nekoga bilo gore. Rekli su nam da se udaljimo zbog plinske boce”, dodaje.

Reklama