Vojska Kosova se formira 14. decembra

Poslanici kosovske skupštine glasaće o vojsci Kosova 14. decembra, najavio je juče Kadri Veselji, dok je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić o mogućim posljedicama te odluke obavijestio ambasadore SAD, Rusije i Kine.

– Četrnaestog decembra zvanično ćemo imati kosovsku vojsku. Ovo je datum kada ćemo u kosovskom parlamentu glasati za transformaciju KBS u vojsku. Srećno i čestitke svima od nas – napisao je Veselji na svom Fejsbuk profilu.

Istovremeno, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je juče u tri odvojena susreta sa ambasadorima Kine, Rusije i Amerike – Li Mančangom, Aleksandrom Čepurinom i Kajlom Skotom – o najavi formiranja kosovske vojske i carinskim stopama od 100 odsto na robu iz Srbije.

– Istrajavanje Prištine na taksama i, još više, na formiranju vojske tzv. Kosova izaziva veliku zabrinutost Srbije za budućnost srpskog naroda na KiM – rekao je predsjednik Vučić Skotu.

Ambasador Skot je naglasio da se taksama krše odredbe CEFTA i ugrožava budućnost regiona. On je podsjetio da je američki državni sekretar Pompeo pozvao vlasti u Prištini da ukinu takse na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Predsjednik Vučić je zamolio ambasadora Čepurina da predsjednika Putina i rukovodstvo prijateljske Rusije upozori da Srbiju i region kao da neko namerno gura u sukob, a o opasnosti koju nosi formiranje vojske Kosova obavijestio i ambasadora Kine

A koliko je zaista opasna vojska Kosova po ionako krhku stabilnost u regionu? I otkud odjednom žurba da bude formirana makar i na silu?

Marko Savković iz Beogradskog fonda za političku izuzetnost kaže za Blic da su svi dosadašnji koraci vlasti u Prištini bili usaglašeni sa njihovim najvećim zapadnim saveznikom.

– Riječ je o SAD, i u onoj mjeri u kojoj formiranje vojske nije usaglašeno sa njima već predstavlja samostalnu inicijativu, u toj mjeri može da predstavlja problem i opasnost po mir u regionu – objašnjava Savković.

Ipak, za njega je iznenađenje što Priština nije odreagovala na poziv Majkla Pompea da povuku odluku o carinama na robu iz Srbije.

– Tim postupkom Haradinaj i njegova vlada hoće da se nametnu kao neko ko odlučuje na Kosovu ili se namjernim zaoštravanjem stavlja do znanja svima da nema više vremena za čekanje konačnog rješenja.

Dragan Đukanović iz Centra za spoljnu politiku kaže da se nada da formiranje vojske Kosova neće ugroziti mir, ali i da svakako unosi tenzije.

– S obzirom na način na koji će biti formirana vojska, bez izmjene ustava i bez konsultacija sa srpskom zajednicom, taj akt neće doprinijeti široj regionalnoj stabilnosti. Treba da sačekamo i reakciju NATO – navodi Đukanović.

Lična karta vojske Kosova

Prema posljednjem nacrtu zakona, koji je već usvojen u Haradinajevoj vladi, vojsci Kosova već su određene osnovne karakteristike – koliko vojnika bi trebalo da okupi, koja će joj biti sistematizacija, koje će komande imati…

5.000 aktivnih pripadnika trebalo bi da ima vojska

10 godina trebalo bi da bude period transformacije

4 kategorije vojnika: regrute, veterane, rezervu i kadete

5 komandi je predviđeno da vojska ima

  1. 11. trebalo bi da bude dan vojske Kosova

Dodaj komentar

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.