Vučić pozvao Dodika da se vrate u institucije BiH, obećao i značajnu finansijsku podršku RS-u

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom.

0

Saopšteno je da su dvojica sagovornika ocijenila su da su mir i stabilnost od ključnog značaja za region.

Vučić je ovom prilikom tražio od Dodika i svih političkih snaga u entitetu Republika Srpska da učestvuju u radu institucija BiH.

“Moja molba predsjedniku Dodiku i svim političkim faktorima u RS-u nije zahtjev da se sa bilo čim saglase, ili za bilo šta glasaju, naprotiv, moja molba je da sto gdje treba da sjede predstavnici RS-a ne bude prazan i da se na najbolji mogući način bore za interese entiteta i srpskog naroda”, naglasio je Vučić.

Vučić i Dodik razgovarali su i o tome da Srbija priprema značajnu finansijsku podršku RS-u te da će o tome ubrzati razgovore i u najskorijem roku obavijestiti javnost.

Dodik je standardno “kukao” Vučiću o tobožnjoj ugroženosti srpskog naroda u BiH, rekavši da je gotovo nemoguće da se izbori za pravdu i navodno dosljedno provođenje Dejtonskog sporazuma.

Kao razlog za navodnu “ugroženost” srpskog naroda u BiH Dodik je naveo “jednostrani i pristrasni pristup”, prije svega Sjedinjenih Američkih Država.

Predsjednik Vučić je ocijenio da su sankcije SAD protiv Milorada Dodika i drugih zvaničnika Republike Srpske užasan presedan, te da jedino mogu da donesu katastrofalne posljedice po razvoj odnosa između tri naroda i dva entiteta u BiH, ali i šire, u cijelom regionu.

”Sankcije su uvek donosile samo problem, a nikada rešenje”, dodao je predsednik Vučić.

Također, na sastanku je potvrđeno da će vlade entiteta RS i Srbije 27. januara održati zajedničku sjednicu, a najavljen je i veliki sabor RS-a i Srbije.

Reklama