Za goste iz Hrvatske cijene skijaških centara u BiH mnogo pristupačnije od onih u Austriji

Skijaški centri na Jahorini i Bjelašnici kod Sarajeva spremni su za novu zimsku sezonu, a u njoj očekuju i brojne goste iz Hrvatske, računajući kako će ih privući povoljnijim cijenama u odnosu na druga poznata skijališta, piše HINA.

0

Hrvati su već godinama brojni gosti na Jahorini, koja ovu sezonu dočekuje s 47 kilometara raznolikih staza, uključujući i 8, kilometara osvijetljenih, solidnim vertikalnim transportom kojim se na sat može prevesti više od 28 hiljada skijaša te dodatnim smještajnim kapacitetima.

Dio staza već je u funkciji od novembra zahvaljujući novom sistemu umjetnog osnježivanja koji može funkcionirati nezavisno o vanjskoj temperaturi, a službeno otvaranje skijaške sezone najavljeno je za 1. decembra. Stalna ulaganja obrazloženja su i za nove cijene skijaških karata u sezoni 2022./2023., koje su za četvrtinu skuplje u odnosu na prethodnu.

Na Jahorini skijaška propusnica za šest dana stoji gotovo 160 eura

Dnevna skijaška propusnica u punoj sezoni za odrasle tako stoji 37 eura, a šestodnevna, koju skijaši uobičajeno kupuju ako dolaze na sedmični odmor, 159 eura. Te cijene odnose se i na tradicionalnu hrvatsku skijašku sedmicu nakon novogodišnjih blagdana.

Iako su te cijene za bosanskohercegovačke standarde iznimno visoke, one su za 50 posto niže od prosječnih cijena skijaških karata za predstojeću sezonu u Austriji, a kao posebnu pogodnost na Jahorini nude besplatno skijanje za sve starije od 75 godina.

Direktor Olimpijskog centra Jahorina Dejan Ljevnajić izjavio je lokalnim medijima kako je zanimanje za predstojeću skijašku sezonu iznimno veliko.

“Jahorina je rasprodana za ovu sezonu”, ustvrdio je Ljevnajić.

Na Bjelašnici šestodnevna skijaška propusnica košta nešto više od 110 eura

Obližnja Bjelašnica također nudi značajne smještajne kapacitete, no nešto skromniji izbor staza ukupne duljine 14,3 kilometra, od čega je nešto manje od deset kilometara s oznakom crnih odnosno crvenih, uključujući tu olimpijski spust.

Bjelašnica raspolaže lošijim vertikalnim transportom od Jahorine, koji se svodi na tri sjedežnice i nekoliko ski liftova, zbog čega su gužve vikendom nepodnošljive. Ove sezone u pogonu bi trebao biti novi četverosjed koji će skijašima učiniti dostupnijim staze na samom vrhu Bjelašnice.

Skromnija ponuda rezultira i znatno nižim cijenama od onih na Jahorini pa se, na planini koja je tokom Olimpijskih igara 1984. bila poprištem natjecanja u muškom alpskom skijanju, dnevna skijaška karta u punoj sezoni može kupiti po cijeni od približno 21,5 eura, dok šestodnevna skijaška propusnica stoji približno 112 eura.

Reklama