ZA HOLESTEROL JEDNAKO OPASNA PILETINA KAO I CRVENO MESO

Prema najnovijem istraživanju, jedenje bijelog mesa isto će utjecati na razinu holesterola kao i konzumacija crvenog, piše CNN. 

No, dugogodišnje uvjerenje da je jedenje bijelog mesa zdravije još uvijek stoji, odnosno ono vjerojatno uzrokuje manje krvožilnih bolesti od konzumacije crvenog mesa, poručili su znanstvenici sa Sveučilišta San Francisco. 

Što veći unos povrća, mliječnih proizvoda i mahunarki najbolji je za održavanje zdrave razine kolesterola, tvrdi najnovija studija objavljena u časopisu American Journal of Clinical Nutrition. Zašto je holesterol opasan? Poznato je da zasićene masne kiseline povećavaju koncentraciju lipoproteina male gustoće (LDL) ili takozvanog lošeg kolesterola u krvi.

Ako se u organizmu stvori višak kolesterola, on se taloži na stijenkama arterija koje nose krv do srca i mozga, što može uzrokovati srčani ili moždani udar. Zasićene masti većinom unosimo konzumacijom životinjskih proizvoda. 

Sudionici bili na tri dijete Kako bi provjerili vrijedi li već uvriježena pretpostavka da zasićene masne kiseline iz crvenog mesa više od onih u bijelom doprinose riziku od pojave krvožilnih bolesti, naučnici su napravili testiranje na više od 100 zdravih muškaraca i žena u dobi od 21 do 65 godina.

Sudionici istraživanja prolazili su kroz tri vrste režima prehrane: prehrana crvenim mesom, prehrana bijelim mesom i prehrana bez mesa. Svaka dijeta trajala je četiri sedmice. Glavni izvor crvenog mesa tokom studije bio je govedina, dok je piletina služila kao glavni bijeli mesni protein. 

Naučnici su prikupljali uzorke krvi na početku i završetku svakog testnog režima prehrane. Crveno i bijelo meso jednako utječu na razine holesterola Rezultati studije pokazali su kako je biljna prehrana imala najbolji učinak na razine holesterola dok su učinci prehrane s bijelim i crvenim mesom imale identični učinak na te razine, prenosi Index.hr.

Istraživači ipak upozoravaju kako konzumacija bijelog mesa i dalje može biti zdravija od konzumacije crvenog jer nije poznato na koje sve načine crveno meso utječe na pojavu krvožilnih bolesti. 

Dodaj komentar

Restricted HTML

  • Možete poravnati slike (data-align="center"), kao i video zapise, citate, itd.
  • Možete staviti naslov slike (data-caption="Text"), kao i video zapisa, citata, itd.