Za pljačku i smrt makarskog taksista dvojici razbojnika 16 godina zatvora

Na ukupno šesnaest godina zatvora nepravomoćno su u petak na splitskom Županijskom sudu osuđeni Dalibor Cvijanović (44) i Milan Čolić (31) zbog razbojstva nad makarskim taksistom Jozom Ćorićem (66) koje je završilo premlaćivanjem i smrću žrtve, piše Slobodna Dalmacija.

0

Cvijanović, nekadašnji trener tenisa iz Bugojna koji ima prebivalište u Švicarskoj i njegov prijatelj Čolić, državljanin Srbije dobili su po osam godina zatvora, a obitelji preminulog Ćorića bit će vraćeno nešto više od 190.000 kuna i 10.000 eura koliko je policija, nakon hapšenja i pretrage, pronašla kod razbojnika.

Optužnica koju je zastupala Julijana Stipišić teretila ih je da su zajednički i dogovorno, s nakanom da se u velikoj mjeri neosnovano materijalno okoriste, pozvali Ćorića radi kupovine deviza. Znali su da se on time bavi i da će imati veću količinu novca.

Prema presudi sutkinje Ivone Rupić, taksist se pojavio na Velikom Brdu, prigradskom naselju Makarske, te se u jednoj nedovršenoj kući našao s Čolićem noseći sa sobom torbu punu novca.

Cvijanović je, pak, ostao čekati svog kompanjona u “Citroenu C6”. Čolić je nesretnog taksistu napao fizički i više puta ga udario po glavi i tijelu te mu je oteo torbu s 200.000 kuna i 10.000 eura. Istog je dana u večernjim satima od zadobivenih ozljeda i pretrpljenog šoka 66-godišnji Ćorić, koji je bolovao od dijabetesa i srčanih tegoba, preminuo u vozilu Hitne pomoći.

– Iz iskaza svjedoka i obrana okrivljenih potpuno je jasno da su obojica poznavali žrtvu te da se Cvijanović više puta s njim nalazo i mijenjao novac pa je znao čime se bavi.

Da je to bilo počinjeno planski odnosno zajednički i dogovorno je najbolje u svojoj odbrani kazao Čolić kada je rekao:

“Plan je bio jednostavan. On (Cvijanović – op. “SB”) dogovori, ja dođem, drmnem to jer je ovaj taksist bio sporiji, podijelimo pare i svak’ na svoju stranu”.

Smrt kao posljedica nastupila je iz nehata, zato i jesu osuđeni za ovo kazneno djelo. No, mogli su očekivati i pretpostaviti da se tako nešto može dogoditi, a to je kazao i sam Cvijanović u odbrani rekavši:

“Poznavajući Čolića slutio sam da bi moglo doći do krađe, da bi on mogao to nekako iskoristiti, ali nisam imao pojma da će doći do fizičkog sukoba. Kad je Čolić, nakon susreta, ušao u moje vozilo, vidio sam da je nešto pošlo naopako, da je nervozan”.

Reklama