Za rođendan Grada Sarajeva otvorena izložba "Heroj Valter"

Muzej Sarajeva obilježava Dan Grada Sarajeva izložbom ‘Heroj Valter’, koja je danas postavljena u Despića kući.

Izložbu je pripremio viši kustos Igor Radovanović, a na faktografski način otkriva detalje iz života i revolucionarnog rada Vladimira Perića Valtera.

“Izložba je posvećena Valteru Periću kao historijskoj ličnosti. Prikazuje fotografije iz Sarajeva u Drugom svjetskom ratu i Valterov ratni put u i oko Sarajeva. Imamo i nekoliko ličnih predmeta Vladimira Perića Valtera, koji se nalaze u zbirkama Muzeja Sarajeva”, kazao je novinarima Radovanović.

Dodaje da je izložba način da se obilježi i sto godina od rođenja narodnog heroja Vladimira Perića Valtera.

Direktor Muzeja Sarajevo Mirsad Avdić naglašava da je ta izložba i dio programa obilježavanja 70 godina postojanja i rada Muzeja. Smatra da je važno prisjećati se ličnosti poput Valtera.

Vladimir Perić Valter (1919.-1945.) rođen je u Prijepolju. U Beogradu je završio školu i zaposlio se u banci. Zbog aktivnog sudjelovanja u radničkom pokretu početkom 1940. prebačen je u Sarajevo. Ubrzo se pridružio Komunističkoj partiji. Od jeseni 1943. do smrti bio je na čelu pokreta otpora u gradu Sarajevu. Poginuo je u noći 5. na 6. aprila 1945. godine. Narodnim herojem proglašen je 1953. godine.

Izložba ‘Heroj Valter’ posvećena Vladimiru Periću Valteru bit će postavljena tokom cijele godine u Despića kući.

Dodaj komentar

Restricted HTML

  • Možete poravnati slike (data-align="center"), kao i video zapise, citate, itd.
  • Možete staviti naslov slike (data-caption="Text"), kao i video zapisa, citata, itd.