Zaprimljena pritužba protiv Milana Tegeltije

Ured disciplinskog tužioca može potvrditi da je zaprimio pritužbu protiv nosioca pravosudne funkcije Milana Tegeltije, potvrđeno je danas za N1 iz ovog Ureda.

0

Portal Istraga.ba objavio je audio snimak u čijem je centru predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Milan Tegeltija. Snimak koji je nazvan “Potkivanje 2”, prema navodima portala Istraga, čuje se Milan Tegeltija dok razgovara na telefon.

Materijal su, navodi autor Avdo Avdić, redakciji Istrage dostavile nepoznate osobe sa područja Banjaluke, a provjerama su utvrdili da se radi o autentičnom materijalu.

Oglasili su se iz Ambasade SAD u BiH i Misije OSCE-a u BiH.

“Integritet i profesionalizam Visokog sudskog i tužilačkog vijeća kao i drugih pravosudnih institucija je od ključne važnosti, poručeno je danas iz Ambasade SAD u Sarajevu.

Sve relevantne institucije trebaju ozbiljno pristupiti i istražiti navode o koruptivnim radnjama u sudstvu,” ističu u ambasadi.

Bilo koja radnja koja ukazuje da se imenovanja u pravosuđu vrše na osnovu nekih drugih faktora, osim profesionalnih zasluga, dodatno potvrđuje kako nalaze Misije u vezi sa procesima imenovanja u pravosuđu u BiH, uključujući one koji su evidentirani u našem nedavnom izvještaju o odgovoru pravosuđa na korupciju “Sindrom nekažnjivosti”, tako i nalaze brojnih istraživačkih novinara i medija, kazali su danas za N1 iz Misije OSCE-a u BiH komentarišući audio snimak u čijem je centru predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Milan Tegeltija.

Reklama