Zelenski: Oslobodili smo čak 1.015 naselja, oborili 200 ruskih aviona

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski sinoć je u svom obraćanju na zvaničnom Facebook profilu poručio da su do sada uspjeli deokupirati čak 1.015 naselja te da će i dalje nastaviti sa postepenim oslobađanjem teritorije od agresora.

0

Zelenski je potvrdio da je ukrajinska vojska jučer uspjela oboriti čak 200-i ruski avion, što se u historiji njihove vojske nikada nije desilo.

“Rusija u ovom ratu do sada nije ostvarila nikakve rezultate, a tako će i ostati. Za sada niko ne može sa preciznošću reći koliko će rat trajati, ali mi radimo sve kako bi svoju teritoriju oslobodili od neprijatelja – to je naš prioritet”, poručio je Zelenski.

Dodaje da okončanje sukoba ne ovisi samo o ukrajinskom narodu, koji usput radi sve što je potrebno i bori se lavovski, već i od partnerskih zemalja. Zahvalan je, ističe, i za svaku vojnu, humanitarnu i finansijsku pomoć koju su pružile zapadne zemlje.

Zelenski kaže i da je u 1.015 naselja ponovo uspostavljena struja, vodonsnabdijevanje, prijevoz i socijalne usluge.

“Nastavljamo s obnavljanjem deokupiranih teritorija Ukrajine. Do danas je deokupirano 1.015 naselja, što je plus šest u protekla 24 sata. Tamo vraćamo struju, vodosnabdijevanje, komunikacije, prijevoz, socijalne usluge. To je važno. Naravno, sjećamo se svakog grada i svake zajednice koja je još uvijek pod okupacijom. Herson, Melitopolj, Berdjansk, Enerhodar, Mariupolj i svi gradovi i mjesta Donbasa… Postupno oslobađanje Harkovske oblasti dokazuje da nikoga nećemo prepustiti neprijatelju”, istakao je ukrajinski predsjednik još jednom slaveći sve vojnike i branioce njihove domovine.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u petak je objavio da su razgovori s Rusijom o izvlačenju ranjenih branitelja iz tvornice Azovstal u Mariupolju vrlo složeni te da Kijev koristi “utjecajne posrednike”.

Ukrajina je predložila evakuaciju 38 najteže ranjenih branitelja, a ako im Moskva dopusti, Kijev kaže da će osloboditi brojne ruske ratne zarobljenike.

“Trenutno su u toku vrlo složeni pregovori o sljedećoj fazi misije evakuacije – uklanjanju teško ranjenih, medicinara. Riječ je o velikom broju ljudi”, rekao je Zelenski u kasno noćnom obraćanju.

“Naravno, činimo sve da evakuiramo sve ostale, svakog našeg branitelja. Već smo uključili sve diljem svijeta koji bi mogli biti najutjecajniji posrednici”, dodao je, ne navodeći detalje.

Reklama