Znate li šta se dešava s Facebook profilima nakon smrti korisnika?

Facebook ima 2,9 milijardi korisnika širom svijeta, a logično je da postoji određeni broj profila koji su postali neaktivni nakon smrti osobe. Jeste li znali da možete odabrati šta će se dogoditi s vašim profilom nakon što umrete?

0

Postoji nekoliko opcija koje su vezane za održavanje profila kada dođe do smrtnog slučaja. Ukoliko niko ne obavijesti kompaniju Facebook da osoba više nije živa, neće biti uvedena bilo kakva vrsta promjene.

Član porodice ili prijatelj može zatražiti da profil bude “memorisan”. Ovo znači da on postaje “zamrznut”, ali da ga drugi mogu pronaći putem pretrage. Ukoliko postoji odabrana kontakt osoba, imat će ograničen pristup profilu.

Možete odabrati da vaš profil bude izbrisan u slučaju smrti. Porodica ili neko drugi također može zatražiti brisanje. Korisnik tokom života može nekome dati svoju lozinku kako bi ta osoba mogla nastaviti objavljivati postove. Osim što zvuči morbidno, ovo predstavlja kršenje Facebookovih pravila.

Kao što ste vjerovatno pretpostavili, većina korisnika se odlučuje za brisanje profila. Na drugom mjestu je opcija “memorisanja”. Međutim, imajte na umu da obje opcije zahtijevaju od rodbine i poznanika da pošalju potvrdu o smrti.

To može biti punomoć, izvod iz matične knjige rođenih, oporuka ili pismo namjere za kupovinu nekretnine. Postoji i jednostavnija varijanta: skenirajte ili fotografišite smrtni list i pošaljite zahtjev za brisanje profila.

Facebooku će trebati otprilike 90 dana da izbriše sve što je pokojnik objavio. Poruke koje je slao ljudima koji se nalaze na njegovoj listi prijatelja ne mogu biti u potpunosti obrisane, već zauvijek ostaju u njihovoj arhivi.

Šta je legacy contact

“Legacy contact” je neko koga je korisnik Facebooka ovlastio da upravlja njegovim “memorisanim” profilom nakon što umre. Odnosno, to je naslijeđena kontakt osoba. Svako može odabrati legacy contact. Ta osoba može:

  • promijeniti fotografiju profila
  • promijeniti naslovnu fotografiju
  • pinovati ili “zakačiti” post o uspomeni na vrh profila (tribute post)
  • odlučivati o tome ko može vidjeti i objavljivati tribute postove na profilu
  • brisati tribute postove koje smatra neprimjerenim
  • zatražiti brisanje profila
  • pregledati sve objave (ali ne i privatne poruke) bez obzira na sigurnosne postavke
  • preuzeti kopiju podataka na Facebooku (ukoliko odaberete ovu opciju).

Ona ne može:

  • prijaviti se na vaš profil
  • brisati ili mijenjati postove, fotografije i ostale stvari koje ste podijelili
  • pročitati privatne poruke
  • brisati prijatelje ili dodati nove
  • dodati novi legacy contact

Kako odabrati ili izbrisati legacy contact ili profil

Legacy contact možete odabrati na sljedeći način:

  • Settings & Privacy
  • Settings
  • Account ownership and control
  • Memorialisation settings
  • Choose legacy contact

U svakom trenutku možete promijeniti legacy contact ili ga izbrisati. Pod memorialisation settings isto tako možete zatražiti brisanje profila u slučaju smrti. Napomena: Neko će i dalje morati obavijestiti Facebook da ste preminuli i poslati potvrdu o smrti, što smo ranije spomenuli.

Kako izgleda “memorisani” profil

Foto: Facebook

Svrha “memorisanog” profila je virtualno okupljanje porodice i prijatelja te dijeljenje uspomena o preminulom. Iznad imena i prezimena piše “remembering” (“sjećanje na”). Uzimajući u obzir to da u modernom dobu sve manje ljudi čita osmrtnice u novinama, ovakav vid sjećanja će ih vjerovatno zamijeniti u budućnosti.

Reklama